Halálra ítélt élelmiszerek: mi tűnik el az asztalunkról?

2018. március 12. 07:43
A világ különböző részein dolgozó kutatók számos élelmiszer eltűnésére számítanak a globális felmelegedés miatt. Olyan kedvenceknek is végük lehet, mint a csoki és a kávé.

Hamarosan eljön az a világ, amikor az embereknek számos megszokott ízt, szenvedélyt nélkülözniük kell, mert bizonyos élelmiszerek eltűnnek az asztalukról - írta a Business Insider Polska. A globális felmelegedés sok élelmiszer termelésének környezetét megsemmisíti - a baj mindenkit érinteni fog.

 

Az egyik kedvelt csemege, amelyet halálra ítélhet a klímaváltozás, az eper. A váratlan fagyok vagy éppen a túlzottan meleg hőmérséklet akkor, amikor nem kellene, felborítják a gyümölcs termelésének körülményeit.

Sovány jövő

Hasonló sors várhat az egész világon kedvelt kávéra. Az ausztrál klímakutató intézet arra a következtetésre jutott, hogy 2080-ig minden kávéültetvény kihal a földön, mert nem lesz olyan terület a világon, amely alkalmas lenne a kávécserjék nevelésére.

A csokoládé szerelmesei is sírhatnak, mivel a szakemberek szerint nagyjából 30 év múlva a csoki is eltűnik a világból. A csokoládébab termeléséhez sok vízre van szükség, ha azonban a földi átlaghőmérséklet két Celsius-fokkal nő, amit 2050-re jósolnak, akkor a kakaóbabot nem lehet majd megtermelni.

Borzalmas kilátások

A szójatermesztés globálisan 40 százalékkal csökkenhet 2020-ig. A potsdami klímakutató intézet tudósai szerint a hőmérséklet növekedése gyilkos hatással járhat, amit a rizs, a kukorica és a búza termesztése is megszenved.

Számos régióban, ahol most borszőlőt termesztenek, túl magas lesz a hőmérséklet ehhez - kérdés, hogy  csak a gyümölcs miatt megmarad-e a szőlő termesztése. A csonthéjas gyümölcsök is nagyon rosszul reagálnak a hőmérsékleti ingadozásokra. Lehet, hogy ezeket is el kell felejtsük.

Nutella-mentes világ

A banántermelőknek eddig is sokba került, hogy üzemeltessék a gyümölcs termesztéséhez szükséges  nedvességtartó rendszereket. Minél melegebb lesz az időjárás, annál többet kell költeni erre, ám egy ponton a cégeknek lesz elég forrásuk, így lehet, hogy banánról is le kell mondaniuk a fogyasztóknak.

Sokan kedvelik a mogyoróvajat, ám sajnos az ennek alapjául szolgáló mogyoró termesztése is különleges feltételeket igényel. Nem eshet túl sokat az eső, de kevés sem, nem lehet túl hideg, de forróság sem. A klímaváltozás a földimogyoró termesztését is lehetetlenné teheti.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

A minimálbér-emelés vállalati hatásai

2017. április 12. 07:45
A GKI Gazdaságkutató Zrt. februári vállalati felmérése a minimálbér-emelés vállalati hatásait vizsgálta. A felmérésben (5 fő feletti vállalkozások, 931 válasz) felül-reprezentáltak a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok, s alul-reprezentáltak a külföldi tulajdonú nagyvállalatok. A kisvállalatok birkóznak meg legnehezebben az emeléssel. Az egyes ágazatokat eltérő súllyal érintik az intézkedések. A Policy Agenda KKV  publikálta vizsgálatát arról, hogy mennyire érzik a cégvezetők saját ágazatukban a munkaerő hiányát.

Jó, ha tudjuk: ezek a jó bodzaszörp készítésének titkai

2018. május 04. 08:25
Gyakori kérdésekre itt a válasz, ráadásként recepteket is hoztunk.