Több mint 660 millió forintból valósult meg a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programja

2024. január 17. 17:22
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, konzorciumi partnerei és a helyben élők segítségével több mint 660 millió forint felhasználásával valósult meg a Hévízi-tó és környékének természetvédelmi célú rekonstrukciója.
Több mint 660 millió forintból valósult meg a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programja

 

Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a projekt decemberi zárórendezvényén, Hévízen kiemelte: a beruházás 6 fő elem érintésével teljesült a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és konzorciumi partnerei – a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, Hévíz Város Önkormányzata és a Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő-területének Környezetvédelme Alapítvány – közreműködésével. Ezen elemek közül az egyik legkiemelkedőbb az idegenhonos növény- és állatfajok állományának visszaszorítása a tóban és a vízrendszerében, amely érdekében 100 beavatkozás során 200 tonna vízi növényt sikerült eltávolítani különböző módszerekkel a tóból, a csatornából és a környező területekről.
 
Rácz András felhívta a figyelmet arra, hogy a projektben érintett 250 méter átmérőjű, meleg vizes tőzeg forrástó egész Európában, de még a világon is egyedülálló élőhely. Ezért rendkívül fontos, hogy a beruházás alkalmával megtörtént a tó partjának élőhely-fejlesztése tőzegvisszapótlással. Ezen felül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak segítségével javult a Hévízi-tó Természetvédelmi Területen található véderdő állományszerkezete, és visszaszorult az idegenhonos növényfajok állománya. A véderdő változatos faj- és korösszetételére kell törekedni, erre irányultak a beavatkozások is – tette hozzá.
 
Az államtitkár megemlítette, hogy a Hévíz Gyógyfürdő és Szent András Reumakórház helyben felhasznált anyaga a gyógyiszap, keletkezéséhez pedig megfelelő szerves anyag jelenléte szükséges. Ezen felül a Hévíz-Keszthelyi-láp gyepterületeinek helyreállítását is magában foglalta a projekt.
 
A természetvédelmi bemutatási tevékenység is hangsúlyos szerepet kapott a beruházás során, hiszen megtörtént a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a Hévízi-csatorna bemutatási infrastruktúrájának fejlesztése. Ennek kapcsán 69 tájékoztató táblával létrejött a Tavirózsa Tanösvény, valamint sétautak, egy vízre kivezető palló és egy lombkorona betekintő, amely segítségével a magasból is meg lehet csodálni a Hévízi-tavat – emelte ki Rácz András.

Több mint 660 millió forintból valósult meg a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi  programja | CsodalatosBalaton.hu

forrás: csodalatosbalaton.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Átadták a Szeleta Park Látogatóközpontot Miskolcon

2023. december 14. 18:05
A Szeleta Park Látogatóközpont a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai bemutatóhelyei közül a legnagyobb.
A Bükki Nemzeti Park alapításától számított több mint négy évtized után, először válik lehetővé a Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása a 3 milliárd forint összegből elkészült Szeleta Park Látogatóközponttal – jelentette ki Rácz András a létesítmény átadóján szerdán, dec.13.-án, Miskolcon.

Tihany és Tapolca már triplázott, augusztusra is forró a foglalási kedv a Balatonnál

2023. július 27. 14:29
A főszezonban eddig több mint 700 ezer vendége volt a Balatonnak, június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ami 2019-es év forgalmának 98,6%-a. A júliusi forgalom már most több mint 3%-kal a „bezzegév" felett alakult, és az augusztusi foglalások is ígéretesek.