Több mint 9 ezer tonna ételt mentett meg az Élelmiszerbank Egyesület

2018. február 07. 07:53
Csaknem 400 kamionnyi, 9300 tonnányi, 5,2 milliárd forint összértékű ételt mentett meg a kidobástól a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tavaly, ezzel több mint 300 ezer rászorulónak tudott segíteni.

A szervezet szerint az ételfelesleg mennyisége Magyarországon közel 2 millió tonna, és ebből 80-100 ezer tonnát lehetne megmenteni. A tavalyi 9300 tonna a korábbi eredmény csaknem kétszerese. A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermék és húsáru egyaránt megtalálható a nélkülözőknek átadott csomagokban. Az ételekkel az egyesület 350 partnerszervezetén keresztül több mint 300 ezer rászorulót segít. A kedvezményezettek elsődlegesen szegény gyermekek és családok, de nagy számban érnek el időseket, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és más hátrányos helyzetű csoportokat is. Azt kívánják elérni, hogy rövid távon minden élelmiszeripari szereplő jótékony célra ajánlja fel a feleslegét, ezzel biztosítva a felelős működést.

Cseh Balázs, az egyesület elnöke azt mondta, bíznak benne, hogy idén is folytatni tudják a jelentős növekedést, és ebben azok a vállalatok is a segítségükre lesznek, amelyek eddig még nem csatlakoztak a programjukhoz. Nagyon hálásak minden céges partnerüknek, amely étellel, anyagilag vagy szolgáltatással támogatja a munkájukat.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Megállapodás a tejpiaci adatszolgáltatásért

2017. november 17. 10:10
Együttműködési megállapodást írt alá az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT). A háromoldalú kooperáció tagjai a jövőben együttesen működtetik a tejágazatra vonatkozó adatszolgáltatási rendszert.

Hatósági diszkrécióval kezelt adatok

2016. augusztus 19. 07:58
Nem kötelezi a törvény az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy közleményében megnevezze a súlyosan szabálytalankodókat Csupán a kormányzati honlapról letölthető listán, illetve a Földművelésügyi Minisztérium hivatalos lapjában kell nyilvánosságra hozni az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseken lefülelt cégek adatait. Ennél többet egyelőre nem is tesz a hivatal, bár „folyamatban van a vonatkozó előkészítő munka”.