Több mint negyvenmillió ember él rabszolgaként a világon

2019. február 26. 08:11
Az ENSZ adatai szerint közel 25 millió embert kényszerítenek munkára, míg több mint 15 millióan élnek kényszerházasságban – írja az azonnali.hu.

Kétszáz emberből egyet érint a modern rabszolgaság világszerte az ENSZ adatai szerint, ez több mint negyvenmillió embert jelentett 2016-ban – írja a Guardian.

Az áldozatok közül tízmillió gyermekkorú, míg az összes rabszolgaként tartott ember 71 százaléka nő, illetve lány.  Az adatok szerint közel 25 millió embert kényszerítenek munkára akarata ellenére.

Utóbbiak többségét – 16 millió embert – a magánszektorban dolgoztatják: jellemzően takarítanak, ruhagyárakban vagy építkezéseken dolgoznak, esetleg gyümölcsöt, zöldséget takarítanak be. Rajtuk kívül közel 5 millió embert pedig szexmunkára kényszerítenek.

 A kényszermunkásként élő embereken felül egyébként további 15,4 millióan élnek kikényszerített házasságban.

 Ami a rabszolgaság országonkénti gyakoriságát illeti, 

 az ezer főre jutó áldozatok száma Észak-Koreában a legmagasabb (átlagosan 105 ember), amit Eritrea (93), majd Burundi (40) követ.

És hogy miért van manapság is ennyi rabszolgaként tartott ember a világban? Ennek egyike oka, hogy ez „jó üzletnek” számít: 150 milliárd dolláros profitot generál évente, amelynek több mint egyharmada (közel 47 milliárd dollár) a fejlett országokban – köztük az Európai Unióban – keletkezik.

Forrás: azonnali.hu

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Bolti vitaminok helyett: 5 otthon is termeszthető immunerősítő a koronavírus ellen

2020. március 26. 15:05
A koronavírus-járvány terjedésével nemcsak a tartós élelmiszerek és a toalettpapír kezdett el fogyni a boltok polcairól, hanem rövidesen a patikákat is elérte a felvásárlási láz. A megelőzésben kulcsszereplő az immunerősítés, egészségünk felturbózását pedig általában bolti kapszulák, tabletták szedésével oldjuk meg. A megnövekedett keresletet látva felmerülhet a kérdés: létezik olyan módszer, amivel kiválthatjuk a gyógyszertárak készítményeit? Termeszthetünk otthonunkban immunerősítő növényeket? A HelloVidék össszegyűjtötte az öt legjobb házilag használható immunrendszert támogató növényt.

Vegyészek segítenek az ápolóknak

2019. szeptember 11. 08:01
 
Az egészségügyi szakdolgozók ma egy fillérrel sem keresnek többet, mint a júliustól életbe lépett állítólagos béremelés előtt – állítja a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke hozzájuk is eljuttatott bérpapírok alapján.