Töltsd fel a házipatikádat áprilisban gyűjthető gyógynövényekkel!

2024. április 09. 14:36
Sok kellemetlen tünetre jelenthetnek enyhülést.
 
Eltűntek az évszakok markáns karakterei, aminek eredményeképpen csaknem egy hónappal korábban szinte ránk robbant a tavasz (vagy nyár?). Alkalmazkodnunk kell, amiben a segítségünkre lehetnek az áprilisban erdőn-mezőn fellelhető gyógynövények. Az egy.hu-n olvasható dr. Pottyondy Ákos, környezet- és tájgazdálkodási agrármérnök összeállítása arról, hogy mit érdemes ilyenkor gyűjteni.
Töltsd fel a házipatikádat áprilisban gyűjthető gyógynövényekkel!
A kökény virágainak a forrázata hatékony vízhajtó – fotó: pixabay.com
 
Kökény – a méltatlanul mellőzött növény
Az erdőszélek tavaszi díszének marcipán illatú és ízű virágjai viszonylag könnyen gyűjthetőek a növény tövisei ellenére is. A virágok forrázata hatékony vízhajtó, sikerrel alkalmazható húgyúti betegségek gyógyításában is. Teája erősen marcipános ízű és illatú böjti teakeverékeknek kiváló alkotója lehet, hiszen hamar telítődünk vele. Enyhe hashajtó hatása is van. Pálinkába téve megőrződik a virágok illata és íze is, ízletes tinkúra készíthető belőle.
 
Egybibés galagonya - Szarvasi Arborétum
Galagonya – a szív gyógynövénye
Az áprilisban fehérbe öltözött galagonya virágzó hajtásvége a keringési rendszer egyik ismert és nagyon hatékony gyógynövénye. A népgyógyászatban évezredek óta alkalmazzák. Tágítja a koszorúereket, csökkentheti a magas vérnyomást, javíthatja a szívizomzat vérellátását,  erősíti az idegrendszert. Gyűjtése alkalmával a virágokkal együtt a hajtás legvégén található fiatal leveleket is szedjük le, az ebből készült teát naponta lehet fogyasztani.
 
orgona
Szörp és lekvár is készülhet belőle – fotó: pixabay.com
Orgona – illatos és ehető
A lila orgona virágának szirmaiból nagyon szép színű, különleges ízű szörp vagy lekvár készülhet. A levele immunerősítő, kérge enyhe lázcsillapító hatással bír, a főzetét külsőleg sebek gyógyítására is használják. A virágjából olajos kivonatot készítenek, amit reumás testrészek kezelésére alkalmaznak. A rügyeiből készült tea segíthet a cukorbetegeken.
 
A csodás bodza - VegaBox
Bodza – virágából szörp készül
A tavaszi frissítő szörpök egyik legfontosabb alapanyagát a bodza virágjai adják! A virágzatból készíthető tea is, ami izzasztó, enyhe lázcsillapító és fertőtlenítő hatású.  A hagyományosan mézzel ízesített szörp alapot pedig megfelelően tárolva egész évben fogyaszthatjuk, ezért érdemes betárolni!
 
Gyermekláncfű – 7 dolog, amire jó lehet ez a kis gyógynövény! (Emésztés,  méregtelenítés) • Vashiany-verszegenyseg.hu
Gyermekláncfű – akár salátának is jó
A gyermekláncfű – ismertebb nevén a pitypang, vagy kutyatej –  levelei vitaminokban, ásványi anyagokban rendkívül gazdagok, ezért salátákba téve akár nyersen is fogyaszthatjuk őket. Aranysárga virágja keserűanyagokban gazdag, ezért emésztést javító teát készíthetünk belőle, a gyökere a cukorbetegek diétájában használt készítmények alkotóeleme.
 
Kakukkfű - Tudatos Vásárlók
A kakukkfű kiváló baktérium- és gombaölő hatással bír, de vírusos betegségek esetén is alkalmazható – fotó: pixabay.com
 
Kakukkfű – a mezők egyik legerősebb gyógynövénye
Olyan gyógy- és fűszernövény, amit a világ minden táján előszeretettel alkalmaznak – élettani hatásait hivatalosan is elismerik, valamennyi gyógyszerkönyvben szerepel. A melegebb területeken már áprilisban virágozni kezd ez az alig 10-15 centi magasra megnövő félcserje. Kiváló baktérium- és gombaölő hatással bír, de vírusos betegségek esetén is érdemes alkalmazni. Teája, alkoholos kivonata, vagy akár illóolaja is bevethető, fűszerként a konyhában is megállja a helyét.
 
Készíthetünk belőle élénkítő gyógyító teát, fürdőt, lábfürdőt (nyugtatja a fáradt, fájó izmokat, enyhíti az izomgörcsöt), gyógynövényes párnácskát. Azon gyógynövények egyike, amelyeknek minden háztartásban ott a helye.
 
Látható, hogy még mindig bőven van mit gyűjteni és feltölteni a saját házipatikánkat!
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Forradalmi megoldás: nanobuborékkal kezelhető a salátagyökerek gombás fertőzése

2024. április 18. 14:14
Az eljárás a hozamot is növeli.
 
A Proefstation, vezető belga mezőgazdasági kutatóközpont munkatársai 2023-ban egy tanulmányt adtak közre a zöldségnövények gyökereit óriási mértékben károsító anaerób penészgomba (Phytophthora cryptogea) fertőzések visszaszorítási lehetőségeiről, és "Moleaer" néven kidolgoztak egy eljárást az ilyen fertőzések ellen.

Prognózis: 12 százalékkal több paradicsomot dolgozhatnak fel, mint tavaly

2023. június 29. 13:21
Az időjárás azonban még jelentősen befolyásolhatja a valós terméseredményeket.
 
A WPTC június 12-i prognózisa szerint idén 42,6 millió tonna körül, a 2022-esnél 12%-kal magasabb szinten alakul a globális termelés volumene – írja a fruitveb.hu