Továbbra is óriási az érdeklődés a települések fásítására

2023. január 25. 12:51
Idén már harmadik alkalommal jelentkezhettek az Agrárminisztérium Településfásítási Programjára, a 10 ezer főnél kisebb települések. Az ország legnagyobb fásítási programjának három szakaszában eddig ezernyolcszáz település 46 ezer fát igényelt.
 
Továbbra is óriási az érdeklődés a települések fásítására
A harmadik ütemben 10 ezer sorfát igényelhettek ingyenesen a 10 ezer főnél kisebb települések. Az érdeklődés hatalmas volt, a regisztrációs felület megnyitása után néhány óra alatt 450 település igényelt idén fát, melyek a tavaszi, valamint az őszi ültetési időszakban kerülnek majd elültetésre. A Program kiemelkedő környezeti hasznosságán túl szemléletformáló és közösségi élménnyel gazdagítja a települések lakóit, miközben felhívja a figyelmet a Vidékfejlesztési Program erdősítési pályázataira.
 
A Településfásítási Program nem csupán sorfákat biztosít a magyar kistelepülések számára, hanem egy komplex fásítási csomagot is ingyenesen. A 10 000 darab belterületi ültetésre alkalmas, 10-14 centiméter törzs kerületű, fafajtól függően 2-5 méter magas, 3-4 éves földlabdás vagy konténeres sorfák kiszállítását a támasztókaróval, törzsvédő hálóval, valamint takarómulccsal együtt a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. végzi. A program szakmai koordinátora az Országos Erdészeti Egyesület, ami az állami erdőgazdaságokkal egyeztetve erdész szakember jelenlétét is biztosítja az ültetésekkor.
 
A tegnap induló igénylés során a sikeresen pályázó kistelepülések 13 fafaj közül igényelhetnek, minimum 10 maximum 30 sorfát, például amerikai és ezüsthársat, fehér epret, hegyi és korai juhart, magas kőrist vagy puszta szilt. A fajok összeállításánál fontos szempont volt a különböző belterületi adottságok jó tűrőképessége, továbbá a kiválasztásnál nagy segítség volt a korábbi évek tapasztalata.
 
forrás: agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

Ismét a kiszáradás réme lebeg a Fertő-tó felett

2023. április 13. 14:15
Az osztrák–magyar határon átnyúló tó vízszintje ismét kritikus.
 
Kiszáradás
Ahogy már tavaly nyáron is írtunk róla, akkor az ausztriai sajtó vetette fel, hogy a két országnak meg kellene egyeznie és közös erőfeszítéseket kellene tenni annak érdekében, hogy megmentsék a Fertő tavat a kiszáradástól, valamint biztosítsák annak vízellátását Magyarország irányából.

Beszakadt a gyűjtött növényi drog üzletág, nyomában hatalmas piaci rés tátong

2023. június 02. 11:23
Rengeteg a fehér a folt a gyógynövénypiac térképén, de nem olyan egyszerű gyökeret verni ebben az ágazatban. Interjú Rybaltovszki Péter magyar csipkebogyó-termesztővel.
 
Dr. Rybaltovszki Péter eredeti végzettsége szerint jogász, több évtizedes jogászkarrierrel és üzleti tapasztalattal a háta mögött vágott bele a gyógynövénytermesztésbe a Dorogi-medencében.