Trükközés a munkaidőkerettel: az ITM szerint nincs jele tömeges jogsértéseknek

2021. november 26. 09:04
Több mint 750 ellenőrzött vállalkozásból mindössze egynél talált az október közepén indult rendkívüli munkaügyi célvizsgálat tárgykörébe tartozó szabálytalanságot a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
Trükközés a munkaidőkerettel: az ITM szerint nincs jele tömeges jogsértéseknek

A munkaidőkeretet leggyakrabban alkalmazó gépipari és feldolgozóipari ágazatokban olyan erős a munkaerő-kereslet, hogy a vállalkozások inkább nem kockáztatják szakképzett dolgozóik elvesztését jogsértő trükközéssel – állapította meg a hatóság a célvizsgálat során.

A minisztérium közleményében emlékeztet: a kormány a munkahelyek megőrzése érdekében tette lehetővé tavaly a korábbinál szélesebb körben a rugalmasabb foglalkoztatást a vállalkozások számára. Így a 2008-as pénzügyi világválság következményeivel szemben a járványhelyzetben sikerült elejét venni a nagyarányú leépítéseknek.

A rugalmas magyar szabályozás lehetővé teszi, hogy a munkáltatók a folyamatos munkamenet biztosítása érdekében munkaidőkeretben foglalkoztassák dolgozóikat. Az ITM jogi értelmezési tájékoztató közzétételével is megkönnyítette az előírások megfelelő alkalmazását. A foglalkoztatási forma a pihenőidő egyenlőtlen kiadásával segít megvédeni a munkahelyeket, biztosít rendszeres jövedelmet a munkavállalóknak.

Bodó Sándor hangsúlyozta: a kormány a dolgozók oldalán áll, a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a munkavállalók jogainak érvényesítése, a visszaélések elkerülése érdekében egész évben ellenőrzi a vállalkozásokat. Az őszi rendkívüli célvizsgálat  mindössze egy esetben tárt fel a munkaidőkeret elszámolásával kapcsolatos szabálytalanságot. A hatósági fellépés nyomán az egyetlen mulasztó cég is kifizette munkavállalóinak a jogtalanul levont összegeket.    

Az államtitkár közölte: változatlanul arra bátorítják a munkavállalókat, hogy az esetleges jogsértéseket feltétlenül jelezzék a foglalkoztatás-felügyeleti hatóságnál.

www.adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Megnézték, mitől boldogok a munkavállalók – érdekes eredmény született

2022. július 22. 08:27
A technológiai világ egyik óriása, a Microsoft indított kutatást, hogy megtudja, mennyire érzik magukat boldognak a dolgozói. Meglepő eredmény született a jó érzések és a csoportos munka kapcsolatát illetően.

Automatizálás a kiválasztási folyamatban: hatékonyság vs. személyesség?

2019. július 05. 08:53
Az emberierőforrás-gazdálkodás területén is fontos kérdés a digitalizáció, a folyamatok fejlesztése, automatizálása. Az elmúlt évek során a témában folyamatosan születtek pro és kontra vélemények, azonban az tagadhatatlan, hogy a HR területnek is fel kell vennie a lépést a többi stratégiai terület fejlődésével. De hogyan is lehet automatizálni ezen a területen, és ebből mit érzékelnek az érintettek? Ezt a kérdést járja körbe a BDO Magyarország munkatársának alábbi cikke.