Tudhatja-e a munkáltató, hogy védett-e a dolgozó?

2021. április 07. 09:19
2021. április elsején a Nemzeti Adatvédelmi és Információs hatóság állásfoglalást adott ki, amely szerint a munkáltató bizonyos esetekben megtudhatja, védett-e a munkavállaló.
Tudhatja-e a munkáltató, hogy védett-e a dolgozó?

A NAIH tájékoztatót adott ki a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálya alá tartozó jogviszonyokban a munkavállaló koronavírus elleni védettsége tényének munkáltató általi megismerhetőségéről.

A jogi rendelkezések mindenekelőtt a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) hatálya alá tartozó jogviszonyokra irányadó, és az abban foglaltak kizárólag a jelenlegi – tehát az annak kiadásakor fennálló – járványügyi helyzetben alkalmazandóak.

Mivel a COVID-19 elleni oltás egészségügyi adatnak minősül, a munkáltatónak meg kell határozni a személyes adatok kezelésének pontos célját és az adatkezelés jogszerűségét alátámasztó jogalapot.

A NAIH álláspontja szerint munkajogi, munkavédelmi, foglalkozásegészségügyi, valamint munkaszervezési céllal, e körben kiemelve a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető munkahelyi biológiai expozíciók felmérésére vonatkozó – objektív szempontok alapján elvégzett – kockázatelemzés alapján, egyes munkakörökben vagy foglalkoztatotti személyi kör esetében szükséges és arányos intézkedésnek minősülhet a munkavállaló koronavírus elleni védettsége tényének munkáltató általi megismerése a többi munkavállaló, valamint a munkavállalóval potenciálisan kapcsolatba kerülő harmadik személyek (ügyfelek) élete és egészségének védelme, illetve ehhez kapcsolódóan a munkáltató kötelezettségeinek történő megfelelés szempontjából.

A részletes szabályozás a mellékletből letölthető.

https://www.liganet.hu/10868-tudhatja-e-a-munkaltato-hogy-vedett-e-a-dolgozo.html

Kapcsolódó cikkek

Sorra lépnek be a dolgozók a szakszervezetekbe az Audi-sztrájk sikerén felbuzdulva

2019. február 12. 09:26
Akadt olyan cég is, ahol azonnal be akarták szüntetni a munkát, aztán elmagyarázták nekik, hogy sztrájkot nem lehet egyik pillanatról a másikra elkezdeni.

Legyél a saját csapatod szervezetfejlesztője!

2022. február 11. 08:40
Mit hozott a Covid válság a szervezetfejlesztésben? Milyen új trendek jelentek meg a piacon? Hogyan próbálnak meg a vállalatok túlélni? Szabó Zsófia szervezetfejlesztési szakértő három pontban foglalta össze a legérdekesebb és legtanulságosabb változásokat.