Tüntetés Budapesten és Dunaújvárosban

2020. október 14. 09:21
2020. október 13-án a bérek kifizetésének elmaradása miatt a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezet és a DUNAFERR Ifjúsági Szervezet vezetői a vállalt menedzsmentjével együtt vállalati Érdekegyeztető Tanács ülést tartottak
Tüntetés Budapesten és Dunaújvárosban

Evgeny Tankhilevich legfőbb, általános vezérigazgató-helyettes tájékoztatta a jelen lévő szakszervezeteket, hogy a Dunaferr amúgy is nehéz helyzete a Covid járvány óta folyamatosan romlik, mára már drámaivá vált. Ennek egyik következménye, hogy a szeptemberi munkabéreket nem tudták egy összegben kifizetni, illetve a a vállalati kollektív szerződésben, a DTKSZ-ben rögzített egyéb juttatásokat sem fizették ki. Egyben biztosította a megjelent szakszervezeteket, hogy az elmaradt szeptemberi munkabéreket október 22-ig ki fogják fizetni.

A szakszervezetek képviselői elmondták, hogy a szeptemberi bérkifizetés részleges átütemezésével megsértették a Munka Törvénykönyvét. Az egyéb béren kívüli juttatások kifizetésének elhalasztásával pedig ismét megsértették a vállalati kollektív szerződést. Tankhilevich úr hozzátette, hogy a bérek teljes kifizetése vagy a gyár leállítása között kellett döntenie, de természetesen mindent megtesz azért, hogy folyamatos legyen a termelés és a Dunaferr működése zavartalan legyen.

A Dunaferr helyzetének rendezéséhez kérte a szakszervezetek közvetlen segítségét. A szakszervezetek kérték, hogy ebben a rendkívül nehéz helyzetben folyamatosan informálja őket, hogy a munkavállalókat tájékoztatni tudják.

Gombos György, a LIGA Szakszervezetekhez csatlakozott DUNAFERR Ifjúsági Szervezet elnöke nehezményezte, hogy a cég vezetése nem tárgyal, hanem egyoldalú döntéseket hoz. Megérti, mondta, hogy a Dunaferr fizetési nehézségekkel küzd, de az elfogadhatatlan, hogy a cég a béreket visszatartja, mert így tulajdonképpen a dolgozók hitelezik meg azt a forgóeszközt, amire a vállalatnak szüksége van. Továbbá szólt arról a veszélyről amelyet az elvándorlás további erősödése hozhat.

Kérdésre válaszolva a szakszervezeti elnök elmondta, támogatják a Vasas Szakszervezet tüntetését, mert a problémák megjelenítése előreviszi a tárgyalásokat, de a Dunaferr Ifjúsági Szervezet a 2020. október 16-án Dunaújvárosban megrendezésre kerülő demonstrációra készül. A demonstráció a Dunaferr igazgatósági épülete elől indul a Vasmű út elején álló Martinász szoborhoz, ahol a szakszervezetek az előzetes tervek szerint előadják a követeléseiket. Gombos György hozzátette, minden szakszervezeti tagot és minden dolgozót várnak a helyi tüntetésre.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Azonnali hatályú felmondás igazolatlan hiányzás miatt

2019. június 11. 12:08
Helyes-e, hogy a munkáltató 3 napot ad a dolgozónak távolmaradása igazolására? Milyen dátummal történhet meg ilyen esetben a felmondás? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A támogatások mellett a munkaügyi ellenőrzésre is szükség van

2020. május 19. 07:57
2020. május 18-án – videókonferencia keretében – megtartott VKF ülésen a LIGA Szakszervezetek részéről elhangzott, hogy előremutató a foglalkoztatás bővítését célzó bértámogatás rendszere, de a támogatások mellett a fokozott és megnövelt munkaügyi ellenőrzésekre is szükség van a fekete foglalkoztatás megakadályozása, illetve csökkentése érdekében.