Ugrásszerűen nőtt a biogazdálkodás területe és az ezzel foglalkozó vállalkozások száma

2017. február 03. 08:03
Egy év alatt megduplázódott a biogazdálkodás területe és a biogazdálkodást fenntartó gazdaságok száma Magyarországon. Míg 2015-ben 120 ezer hektáron, addig 2016-ban már 200 ezer hektáron folytattak biogazdálkodást - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön a gödöllői Szent István Egyetemen tartott konferencián.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Kara által, az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete - hol tartunk a fenntarthatóság felé vezető úton címmel rendezett konferencián a földművelésügyi miniszter elmondta: olyat akarunk termelni, amit a vásárlók szeretnek és megvesznek. Ezeknek a termékeknek mindenképpen hagyományosnak, egészségesnek, GMO-mentesnek és természetesnek kell lenniük.

 
Fotó: Kovács Zoltán

 

Fazekas Sándor szólt arról is, hogy ehhez fontos a tudatos fogyasztói magatartás, amelynek kialakulását támogatni kell. A miniszter beszélt arról is, hogy ha egy országban GMO-s termelés folyik, akkor ott aligha lehet tiszta környezetről beszélni, ezért ki kell állnunk a GMO-mentes termelés mellett.

Hozzátette: az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) már több száz céggel, kiépített kutatói hálózattal szolgálja azt a célt, hogy olyan tudással rendelkezzünk, amely biztosítja e termékek folyamatos piaci megjelenését. Termékeinknek mindenképpen hagyományosnak, GMO-mentesnek és természetesnek kell lenniük - fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

 
Fotó: Kovács Zoltán

 

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára előadásában elmondta, hogy a 2020 utáni időszak célkitűzése kell, hogy legyen továbbra is a biogazdálkodók támogatása. Hozzátette, hogy eddig 64,38 milliárd forintot biztosítottak a biogazdálkodásra való áttérésre, fenntartásra, a hagyományos keretek között művelt területek öko művelésének ösztönzésére.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb pert nyert az NFA a Kishantosi Kft. ellen

2016. március 03. 12:50
Újból a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) győzelmével zárult Ács Sándorné és a Kishantosi Kft. által a Magyar Állam, illetve az NFA ellen indított per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megismételt eljárásban.

Extrém hideg: a forró tea adómentes, de a kávé nem az

2018. február 27. 07:59
Vörös-kód riasztás figyelmezteti a lakosságot, hogy tavasz helyett napokig tartó szokatlan hideg lesz. Mi a teendőjük a hóban, fagyban, hidegben dolgozók munkáltatóinak?