"Úgy látszik, ezt a minimális kiegészítést sem tudja vállalni a munkaadói oldal"

2021. január 22. 08:01
2021. január 21-én az Infórádió Üzleti reggeli rovatában Mészáros Melinda elmondta, amennyiben a VKF tagok testületei a megállapodás-tervezetet elfogadják, akkor a legkorábban a hétfői napon kerülhet sor a megállapodás aláírására.
"Úgy látszik, ezt a minimális kiegészítést sem tudja vállalni a munkaadói oldal"

Arra a kérdésre, hogy maradt-e még vitatott pont, Mészáros Melinda igenlően válaszolt. „Számos olyan pont van ebben a megállapodásban, amelynek az értelmezését is most végzik a felek, és jó néhány módosító javaslatot, indítványt is tettek már ehhez a tervezethez. Az alapösszegek vonatkozásában a munkáltatói oldal kitart amellett a kompromisszumos javaslat mellett, hogy 4 százalékkal emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum is február elsejétől. A munkavállalói oldal meglehetősen elégedetlen ezzel a mértékkel, úgy ítéljük meg, hogy a gazdaság teljesítőképessége és az elmúlt időszakban napvilágot látott gazdasági adatok azt vetítik előre, hogy ettől lényegesen magasabb mértékű minimálbér emelkedésre is sor kerülhetett volna. Látjuk a környező országok emelkedésének mértékét, ahhoz viszonyítva határoztuk meg az 5 százalékos mértéket, amelyet reálisnak is tartottunk.”

Arra a kérdésre, hogy a 4 százalék a 3 százalékos ajánlat és az 5 százalékos követelés között jó kompromisszum-e, a LIGA Szakszervezetek elnöke elmondta, nagyon nehezen fogadható el ez a kompromisszum a munkavállalók számára az elmondottakon túl azért is, mert a megállapodásban a januári kieső hónap időszaka nem került figyelembe vételre. Hozzátette, a LIGA Szakszervezetek tett egy áthidaló további javaslatot arra vonatkozóan, hogy ez a kieső hónap is kompenzálásra kerüljön, és ennek a kompenzációnak a figyelembe vételével kerüljön meghatározásra a két bérelem összege, de ezt a munkaadói oldal elutasította.

Nagyon szomorúak vagyunk – tette hozzá Mészáros Melinda –, mert a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknek korábban elindított korábbi bérfelzárkóztatási folyamatát megtorpantja ez az alacsony mértékű béremelés, és pontosan ez a réteg az, amely a dolgozói szegénység vonatkozásában és a jelentősen megnövekedett inflációs terhek vonatkozásában is a leginkább érintett.

Hozzátette, a LIGA áthidaló javaslata a tárgyalások végén, amikor a munkáltatói oldal, már nem akart elmozdulni a 4%-os mértékről, a januári hónap figyelembe vételével és a tényleges, egész évre vetített 4 százalékos mérték volt. ”Nagyon kismértékben tér el a két összeg, de a legkisebb bért keresőknél ez is nagyon fontos; mi 168.000 forintra tettünk javaslatot, a garantált bérminimum tekintetében pedig 219.500 forintra. Úgy tűnik, hogy ezt a minimális mértéket sem tudja vállalni a munkaadói oldal. Ez végképp érthetetlen számunkra, hiszen csekély az eltérés a két összeg között, de az egész évre vetítve egy alacsony jövedelemmel rendelkező dolgozó számára komoly kiesést jelent."

Végül Mészáros Melinda arról beszélt, hogy a megállapodásról felelősen kell gondolkodni a tárgyalásokat folytató szervezeteknek, hiszen az közel 1 millió 40 ezer munkavállalót érint közvetlenül, és legalább ilyen számban érinti azokat, akik a minimálbér összegéhez kötött juttatásokat kapják. Hozzátette, garanciákat kértek a kormánytól arra vonatkozóan, hogy ha ez a megállapodás bármilyen tartalommal, de létrejön a felek között, akkor a megemelt összeget számítják, veszik figyelembe mint vetítési alapot a különböző juttatások tekintetében is, illetve az ehhez szükséges jogszabály-módosításokat elvégzik.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

397 400 forint a bruttó átlagkereset

2021. január 12. 09:26
A Központi Statisztikai Hivatal január 6-i tájékoztatója a múlt év január – októberi munkaerőpiaci adatait elemezve rámutat, a reálkeresetek 6,0 százalékkal emelkedtek, az infláció pedig 3,5 százalékos volt.

Ár-bér spirál? Bér-ár spirál!

2022. július 20. 08:00
Ambivalens helyzetben van a pandémia által már eleve alaposan megtépázott és felforgatott, az ukrajnai események miatt pedig egy újabb, szintén váratlan krízissel (elszabaduló kiskereskedelmi árak, inflálódó keresetek, ár-bér spirál) küszködő munkaerőpiac, nem csak Norvégiában vagy Európában, hanem bizony idehaza is. Vajon mi gerjeszt mit? Az árak a béreket vagy épp fordítva? Konkrét tippeket is ad Papp Tamás István, HR szakember az előremenekülésre.