Németországban a bútoripar közös oktatóüzemet alapított

2021. augusztus 04. 10:02
Körülbelül két és fél éves előkészítő munka után az Észak-Rajna-Vesztfáliai Fa- és Bútoripar Szövetségei és a bútoripar tíz vállalata közös képzőgyárat alapítottak a fa- és bútoripar számára szövetkezetként Löhnében, Vesztfáliában, 2021. július 8-án.
Németországban a bútoripar közös oktatóüzemet alapított

“A korona után szakemberhiány van”– mondta Jan Kurth (VHK-VDM) az alapító értekezlet megnyitóján. A szakképzett munkaerő hiányától, a demográfiai változásoktól, a digitalizációtól és az iparág jelenlegi magas átlagéletkorától vezérelve a Német Bútoripari Szövetség (VDM), valamint a Herfordi Bútorszövetséggel, a Herford Kerületi Gazdaságfejlesztési Ügynökséggel és más együttműködési partnerekkel együtt szeretnének megfelelni ennek a kihívásnak.

Jelenleg cselekvésre van szükség az oktatásban és a képzésben. „Szeretnénk segíteni abban, hogy vonzóbbá tegyük az ipar munkahelyeit. Az alapítással nagyon jó alapkövet tettünk le ehhez.” – mondta Andreas Wagner, a VHK Westfalen-Lippe elnöke és a Pirospont Konyha (Rotpunkt Küche) ügyvezető igazgatója. A projekt irányt mutat az iparág számára.Jelenleg cselekvésre van szükség az oktatásban és a képzésben. „Szeretnénk segíteni abban, hogy vonzóbbá tegyük az ipar munkahelyeit. Az alapítással nagyon jó alapkövet tettünk le ehhez.” – mondta Andreas Wagner, a VHK Westfalen-Lippe elnöke és a Pirospont Konyha (Rotpunkt Küche) ügyvezető igazgatója. A projekt irányt mutat az iparág számára.


Az oktató üzem alaprajza az emeleten oktatóteremmel, a földszinten pedig a gyártósorokkal. Illusztráció: VHK Westfalen-Lippe

A nyolc-kilenc millió euró költségűre tervezett projekt 2022 negyedik negyedévében kezdődik. Körülbelül öt millió EUR-t költenek az épületekre, és hárommillió EUR-t berendezésre. A képzési gyárat a részvényesek, a Bútorszövetség, a BANG-hálózat, a technológiai partnerek, a Herford Körzet és a helyi hitelintézetek finanszírozzák.

Az oktató üzem világítótorony projekt lesz az ágazat számára a “BANG” szakképzési hálózata és az ipari partnerek irányítása alatt. A vezetésben 20 technológiai partner és 16 berendezési eszköz partner vesz részt. Ennek a képzési központnak az a célja, hogy magas színvonalú, gyakorlati szakképzést szervezzen az új technológiákra tekintettel, javítsa iparunk vonzerejét, és foglalkozzon a fiatal tehetségek aggályaival” – mondta Kurth. Így a vállalkozások képzési költségei elviselhetőeknek kell maradniuk.

Löhne városa, amely képes volt felülmúlni más pályázókat, például Gütersloht vagy Paderbornt az oktató üzem helyszínével, és a Herfordi Kerület is örül a projektnek. “Pompás darabot kapunk ezzel a konyhák világvárosa részére” – mondja Ulrich Niemeyer, Löhne város építési vezetője, mint a polgármester képviselője. A Herfordi Kerület kerületi adminisztrátora, Jürgen Müller pedig látja a “helyszínt tovább erősödni”.

Az alapítással megteremtődtek az előfeltételek a vállalatok felkészítésére az Ipar 4.0-hoz – mondja Markus Kamann projektmenedzser és a BANG ügyvezető igazgatója, aki a Gesellschaft für Projektierungs- und Dienstmanagement mbH-n (GPDM, Paderborn) keresztül különböző „BANG” központokat működtet Németországban.

A vállalatokon átívelő és legmodernebb („state-of-the-art“) felszereltségű oktató üzem modern, kétszintes épület lesz a bútorgyártók és technológiai partnereik vagy beszállítóik számára, körülbelül 2800 m2 bruttó hasznos területtel. Itt olyan fontos új témák, mint a robotika és a KI oktathatók olyan gépekkel és rendszerekkel, amelyek a legmagasabb szintűek és mindig naprakészek.

Az oktató üzem vonzáskörzete körülbelül 200 kilométer. Az építkezés 2021 őszén kezdődik. Az épületegyüttest Effizienzhouse 55 (BEG) tervezte, és tartozik hozzá kiszolgáló részleg is. 2022-től kezdve nagyszámú különböző képzési modult kínálnak hat szakma számára, és évente körülbelül 200 érdeklődő utánpótlás-alkalmazottat és gyakornokot várnak, beleértve az átképzésben részt vevőket is.

Forrás: moebelmarkt.de
SzF: MM

A nyitókép: A „Bútoripari Oktató Üzem” alapító rendezvényének résztvevői július 8-án a Herfordban lévő „MARTa” Múzeumban. Fotó: A Fa- és Bútoripar Egyesületei Észak-Rajna-Vesztfália e.V.

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

A kormány a cafeteria helyett a béreket emelné

2018. november 09. 08:08
Jövő héten folytatódnak a bértárgyalások a versenyszféra és a kormány konzultációs fórumán. A pénzügyminiszter cafeteria helyett béremelést szorgalmaz.

Kompenzációs bérpótlék a Densonál

2022. augusztus 04. 13:16
A LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet tárgyalására az a 2022. augusztus 3-i megállapodás tett pontot, amelynek értelmében a Denso minden dolgozója a bruttó alapbér 10 százalékát kitevő, de maximum 50 ezer forintos kompenzációs bérpótlékra jogosult.