Új játékszabályokkal indul a nyár végi tűzifavásárlási dömping

2018. szeptember 06. 08:43
Idén több olyan jogszabály-módosulás is hatályba lépett, amelyek átalakítják a fatermékek szállításával, kereskedelmével kapcsolatos szabályokat. Különösen a szállítójegy tartalmára és a nyomon követhetőségre kell ügyelni.

Három olyan jogszabályt is módosított idén a törvényhozás, amelyek érintik a faanyagok kereskedelmével foglalkozókat.

  • A fakereskedés reklámozása esetén a kínált terméket, szolgáltatást nyújtó kereskedő technikai azonosító számát a hirdetésben fel kell tüntetni.
  • A fakereskedő az értékesített tűzifa minőségét akkor tüntetheti fel száraz tűzifaként a nyilvántartásaiban, a hirdetéseiben és a szállítójegyen, illetve az értékesítéshez használt bizonylatokon, ha annak bruttó nedvességtartalma nem haladja meg a 30 százalékot.
  • A fakereskedő köteles az erdeifa-választék nyitó készletét az üzleti év első hónapjának végéig nyilvántartásba venni (fafajonként, választékonként, telephelyenként).
  • A nyomon követhetőség dokumentációját minden telephelyen naprakészen vezetni kell. 
  • A bejelentésre köteles telephelyen a kereskedés ideje alatt biztosítani kell a fakereskededő képviseletére jogosult felelős személy jelenlétét.
  • A szállítójegy kötelező tartalma részben megváltozott, a főbb változások az alábbiak:

1. A korábbi „Feladás helye” rovatnak a „Szállításra történő átadás helye” rovat felel meg. A korábbi „Átvétel helye” rovatnak a „Kiszolgáltatás helye” rovat felel meg. Ennek megfelelően az „Átvevő” helyett a „Kiszolgáltatást igazoló személy” adatainak feltüntetése szükséges, akinek már nem a címét, hanem a jogosultságát (pl. családtag, munkavállaló) kell megadni.
2. A szállítójármű indulásakor leolvasott kilométeróra-állást kötelező kitölteni.
3. A szállítójegyen erdei faválaszték esetében csak tömör köbméter (légrésmentes fa) vagy űrméter (1 köbméter rakott fa) tüntethető fel térfogat-mértékegységként.
4. Fogyasztónak történő tűzifa-értékesítés esetén térfogatban való értékesítéskor a szállítójegyen a tűzifa mennyiségét tömör köbméterben és űrméterben egyaránt fel kell tüntetni. Tömegben való értékesítéskor a tömeg mellett a tömör köbmétert is meg kell adni. Egyéb mértékegység esetén pedig a tömör köbméterre átszámított mennyiséget és az ehhez alkalmazott átváltási tényezőt is fel kell tüntetni.
5. A kemény és a lágy lombos tűzifa mellett lehetőség van a szállítójegyen fenyő tűzifa összevont fatermékként történő megadására az érintett fafajok felsorolása mellett.

Mennyi köbméter?

A régebbi típusú szállítójegyek 2018. december 31-ig használhatóak fel. A legfeljebb 20 kilogramm tömegű, önálló cikkszámmal vagy megnevezéssel rendelkező erdei faválaszték esetén nem kell kiállítani szállítójegyet, a kiállított számla minősül annak. Az új  jogszabályi előírásoknak megfelelő szállítójegy-formátumok a Nébih oldalán érhetőek el.

A hivatkozott, kapcsolódó jogszabályok:

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjelent Megjelent a 2017. évi frissített zöldítés gazdálkodói kézikönyv

2017. április 12. 07:58
A zöldítés gazdálkodói kézikönyv 2015. évi első megjelenését követően minden évben az aktuális jogszabályi változások és gyakorlati tapasztalatok alapján frissített tartalommal segíti a gazdálkodókat. A Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Államkincstár az idén is megjelentette a kézikönyv aktuális változtatásokat tartalmazó kiadását.

Megjelent az Őrségi Nemzeti Park monográfiája

2016. június 15. 09:38
Az Őrségi Nemzeti Park tájvédelemben és az őshonos fajták fenntartásában betöltött szerepét méltatta V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a nemzeti parkról szóló kétkötetes monográfia bemutatásakor.