Új kiállításokkal várják a látogatókat idén a zalaegerszegi múzeumok

2024. január 30. 12:33
Új kiállításokkal, színes múzeumpedagógiai rendezvényekkel és gazdag élményekkel várják 2024-ben a látogatókat a zalaegerszegi múzeumok – közölte Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója az intézmények programját bemutató sajtótájékoztatón.
 
Új kiállításokkal várják a látogatókat idén a zalaegerszegi múzeumok
A három intézmény - a Göcseji Múzeum, a Mindszentyneum és a Göcseji Falumúzeum - sokszínű és élményközpontú programokat állított össze. Céljuk, hogy minél több látogatót, illetve korosztályt tudjanak megszólítani – hangsúlyozta Havasi Bálint.
Várja a látogatókat a Mindszentyneum | Göcseji Múzeum
Februárban Közösségi múzeum címmel szerveznek nemzetközi szakmai konferenciát. A tanácskozást a Nemzeti Művelődési Intézettel és a szentendrei Múzeumi Oktatási és Módszertani Központtal közösen rendezik meg. A program témájához kapcsolódva folytatják a közösségi régészeti kutatásokat.
 
A Göcseji Múzeum idén ünnepli Szentmihályi Imre születésének 100. évfordulóját. A közgyűjtemény első szakemberéről tudományos konferencián emlékeznek meg.Az előadások anyagát és a legújabb kutatások eredményeit a 2025-ben megjelenő múzeumi évkönyvben teszik közzé – jelezte Kostyál László tudományos igazgató.
 
A Mindszentyneumban február az emlékezés hónapja; ennek jegyében rendezik meg a Mindszent(i)gazsága című vitaestet Soós Viktor egyháztörténész és Kovács Gergely, a szenttéavatási ügy felelőse részvételével – mondta el Csengei Ágota tagintézmény-vezető.
Göcseji Falumúzeum – Wikipédia
A Göcseji Falumúzeum kapuit tavaszköszöntő rendezvénnyel nyitják meg márciusban – emelte ki Varju András tagintézmény-vezető.
 
Húsvét hétfőn tojáskeresésre invitálják a családokat: a csokifigurákat fűben, fák odvában és a portákon rejtik majd el.
 
A hagyományos programokat új elemekkel színesítik, többek között a Klügel-orgonát is többször megszólaltatják. Az 1796-ban készült barokk hangszer öt évvel ezelőtt egy apró zalai településről, Vöcköndről került a múzeum restaurátorműhelyébe, ahol felújították és újrahangolták.
Az orgona is megszólalt a Falumúzeum Napján
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Megújult és új funkcióval bővült a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély lovardaépülete

2023. december 13. 18:30
A felújított lovardaépületben többek között a család történetét bemutató kiállítás kapott helyet.
November 20-án adták át ünnepi keretek között a fehérvárcsurgói kastély megújult lovardaépületét.

Hétfőn kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a ferihegyi repülőtérnél

2024. április 19. 16:20
Folytatódnak a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megközelíthetőségét is érintő útfelújítási munkák: a hétfőn kezdődő negyedik ütem a tervek szerint jövő péntekig tart.