Új vasútvonal épülhet a Dunántúlon – megvan a kivitelező is

2024. február 06. 16:54
A munka során 5052 méteren új építésű, zöldmezős, nyílt vonali vágány épül. A mintegy 23 milliárd forintos beruházás kivitelezője az uniós közbeszerzési értesítő hirdetménye szerint a V-Híd Zrt. lesz.
 
Új vasútvonal épülhet a Dunántúlon – megvan a kivitelező is
Elkezdődhet az iváncsai ipari és innovációs parkhoz kapcsolódó vasúti infrastruktúra-fejlesztés tervezése, engedélyeztetése és kivitelezése – írja a Magyar Építők, miután megjelent az erről szóló közbeszerzési felhívás az uniós közbeszerzési értesítőben, a TED-en.
 
A lap emlékeztet rá, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium tavaly írt ki közbeszerzési eljárást a 42. számú vasútvonalról elágazó Adony-Iváncsa ipari terület közötti vasúti összeköttetés megépítésére. 
 
A munka során 5052 méteren új építésű, zöldmezős, nyílt vonali vágány épül, amely az átadás után az országos pályahálózat részévé válik. A mintegy 23 milliárd forintos beruházás kivitelezője a V-Híd Zrt. lesz.
 
A zöldmezős vasúti beruházás korábban mezőgazdasági művelés alatt álló területen valósul meg. Ez azt jelenti, hogy teljesen új infrastruktúrát kell a kivitelezőnek felépítenie. A fejlesztések több mint 50 ezer négyzetméternyi területet érintenek. Mintegy 46 ezer négyzetmétert kisajátítással és a művelés alóli kivonással adnak át a kivitelezőnek. A fejlesztés részeként kialakítanak egy 20 ezer négyzetméteres bazaltbetonos rakodóterületet, továbbá irodákat és szociális helyiségeket létesítenek a dolgozók számára, emellett zajvédelmi elemeket is építenek.
 
Négy új vasúti híd is épül 
A közbeszerzési kiírás szerint a nyertes ajánlattevő feladata lesz: 
  • négy új vasúti híd, 
  • távközlési berendezések, 
  • három szintbeni átjáró megépítése is.
A munkálatok során átalakítják Adony állomás felsővezeték-hálózatát, az állomási és nyílt vonali pályaszakaszon bővítik a biztosítóberendezést, 1053 méteren új állomási vágányokat építenek, továbbá 1087 méter vágányt korszerűsítenek, az állomási körzetben három csoportkitérőt bontanak, egyet áthelyeznek, továbbá hat új csoportkitérőt telepítenek.
 
Iváncsa mellett épült fel az SK Innovation akkugyára
A Fejér megyei Iváncsán zajlik jelenleg Magyarország egyik legnagyobb zöldmezős fejlesztése. A 2021 májusában elrajtolt projektben 135 hektáron épül akkumulátorgyár a dél-koreai tulajdonú SK Innovation számára a Market Építő Zrt. kivitelezésében. A beruházás a tervek szerint 2023 márciusában éri el a teljes készültséget. A mélyépítési munkálatokat a német háttérrel rendelkező Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft., valamint a francia hátterű HBM Soletanche Bachy végezte el.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Nincsen tavasz Egri Csillag Hét nélkül

2023. március 06. 14:52
Tavaly indult el a tematikus Egri Csillag Hét, és idén március 9. és 16. között újra a figyelem középpontjába kerül az Egri bikavér fehérboros párja. Országszerte éttermek, borbárok, borkereskedések és maguk az egri pincészetek szerveznek programokat, ajánlanak tavaszi fogások mellé Egri csillagot, valamint állítanak össze egyedi borcsomagokat.
Az Egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái miatt, és a házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran érezhetőek az évszak szimbólumának számító virágos jegyek. Emellett a bortípus legismertebbnek számító classicus tételeinek új évjáratai ebben az időszakban debütálnak.

Több százan érkeztek a Folly tobozszüretére

2022. november 23. 18:47
November 19-én idén harmadik alkalommal rendeztek tobozszüretet a badacsonyörsi Folly Arborétumban. Az esemény különlegessége, hogy a magas fákról a tobozokat speciális eszközökkel, alpintechnikával szedik le a Folly szakképzett munkatársai.
 
A rendezvényen közel 250 látogató vett részt, sokan közülük az ország távolabbi pontjáról érkeztek a rendhagyó programra.
 
A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, hiszen az arborétum fenyői időnként több mint tízméteres magasságokba nyúlnak, ezért az ágak végén növő tobozok bizonyos esetekben csak speciális eszközökkel szüretelhetők le. A tobozszüret célja elsősorban a magfogás: az örökzöldek magjait szaporításra és eladásra egyaránt felhasználják, a nem széteső tobozok pedig akár az adventi koszorúk díszítésére vagy más kézműves alkotások dekorációjához is használhatók.