Új vasútvonal épülhet a Dunántúlon – megvan a kivitelező is

2024. február 06. 16:54
A munka során 5052 méteren új építésű, zöldmezős, nyílt vonali vágány épül. A mintegy 23 milliárd forintos beruházás kivitelezője az uniós közbeszerzési értesítő hirdetménye szerint a V-Híd Zrt. lesz.
 
Új vasútvonal épülhet a Dunántúlon – megvan a kivitelező is
Elkezdődhet az iváncsai ipari és innovációs parkhoz kapcsolódó vasúti infrastruktúra-fejlesztés tervezése, engedélyeztetése és kivitelezése – írja a Magyar Építők, miután megjelent az erről szóló közbeszerzési felhívás az uniós közbeszerzési értesítőben, a TED-en.
 
A lap emlékeztet rá, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium tavaly írt ki közbeszerzési eljárást a 42. számú vasútvonalról elágazó Adony-Iváncsa ipari terület közötti vasúti összeköttetés megépítésére. 
 
A munka során 5052 méteren új építésű, zöldmezős, nyílt vonali vágány épül, amely az átadás után az országos pályahálózat részévé válik. A mintegy 23 milliárd forintos beruházás kivitelezője a V-Híd Zrt. lesz.
 
A zöldmezős vasúti beruházás korábban mezőgazdasági művelés alatt álló területen valósul meg. Ez azt jelenti, hogy teljesen új infrastruktúrát kell a kivitelezőnek felépítenie. A fejlesztések több mint 50 ezer négyzetméternyi területet érintenek. Mintegy 46 ezer négyzetmétert kisajátítással és a művelés alóli kivonással adnak át a kivitelezőnek. A fejlesztés részeként kialakítanak egy 20 ezer négyzetméteres bazaltbetonos rakodóterületet, továbbá irodákat és szociális helyiségeket létesítenek a dolgozók számára, emellett zajvédelmi elemeket is építenek.
 
Négy új vasúti híd is épül 
A közbeszerzési kiírás szerint a nyertes ajánlattevő feladata lesz: 
  • négy új vasúti híd, 
  • távközlési berendezések, 
  • három szintbeni átjáró megépítése is.
A munkálatok során átalakítják Adony állomás felsővezeték-hálózatát, az állomási és nyílt vonali pályaszakaszon bővítik a biztosítóberendezést, 1053 méteren új állomási vágányokat építenek, továbbá 1087 méter vágányt korszerűsítenek, az állomási körzetben három csoportkitérőt bontanak, egyet áthelyeznek, továbbá hat új csoportkitérőt telepítenek.
 
Iváncsa mellett épült fel az SK Innovation akkugyára
A Fejér megyei Iváncsán zajlik jelenleg Magyarország egyik legnagyobb zöldmezős fejlesztése. A 2021 májusában elrajtolt projektben 135 hektáron épül akkumulátorgyár a dél-koreai tulajdonú SK Innovation számára a Market Építő Zrt. kivitelezésében. A beruházás a tervek szerint 2023 márciusában éri el a teljes készültséget. A mélyépítési munkálatokat a német háttérrel rendelkező Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft., valamint a francia hátterű HBM Soletanche Bachy végezte el.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

GYSEV-részvényeket vehet a Strabagtól Lázár János minisztériuma

2023. december 14. 15:39
A 24.hu osztrák forrása alapján azt írja, hogy a magyar állam 10 millió eurós ajánlatot tett a Strabagnak a GYSEV-ben lévő 6,1 százalékos tulajdonrészéért.
 

Átadták a sümegi vár megújult keleti szárnyát

2023. március 29. 12:52
1,1 milliárd forint uniós forrásból megújult a sümegi vár keleti szárnya, amely így egész évben látogatható kulturális attrakcióvá vált.
A keddi átadóünnepségen Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a sümegi vár hosszú évtizedeken át hanyatlott, most azonban a 21. századi felszereltségének köszönhetően egyre több látogatót vonz. A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.