Új növénytermesztési központot létesített a Gyermelyi Zrt.

2016. június 21. 08:23
A magyar agrárgazdaság évről-évre rekordokat döntő teljesítménye mellett fontos szerkezeti változásokra van szükség az ágazat további kiegyensúlyozott és tartós növekedéséhez.
Cél a termékek minél nagyobb szintű feldolgozottsága, a hozzáadott érték növelése, a foglalkoztatás további bővítése – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Gyermelyi Zrt. új növénytermesztési központjának átadóján.

A Szomor-Somodorpusztán létesült beruházás ünnepélyes átadásán a miniszter hangsúlyozta: tavaly 2453 milliárd forintnyi értéket termelt a magyar mezőgazdaság, 45 százalékkal többet, mint 2010-ben. Az elmúlt öt évben harmincezer új munkahely jött létre az ágazatban, emellett 2015-ben 234 milliárd forintot fordítottak beruházásra.

Fazekas Sándor emlékeztetett: a versenyképesség növelésének egyik pillérét a beruházások jelentik, mint mondta, ezért is példaértékű a Gyermelyi Vállalatcsoport 1,6 milliárd forintból épült növénytermesztési központja, ahonnan kiszolgálják a 8800 hektárnyi termőterületen gazdálkodó ágazatot. Magyarországon idén ez az egyik legnagyobb mezőgazdasági beruházás, amely illeszkedik a kormány agrárfilozófiájához és ahol magas hozzáadott értékű, minőségi terméket hoznak létre - mondta Fazekas Sándor.

Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. igazgatója elmondta, a növénytermesztési ágazat eddig három telephelyről végezte a földek művelését, a tevékenység szervezését. Ezt váltja fel a 7,4 hektáron elterülő új központ, amely a megművelt földterület középpontjában, hatékonyan képes megszervezni a versenyképes termelést.

A Gyermelyi vállalatcsoport piacvezető Magyarországon a tésztagyártásban és a tojástermelésben. A Gyermelyi Zrt. két korszerű malommal is rendelkezik. Évente 140 000 tonna gabonát őröl, ezzel a magyar lisztpiac egyik meghatározó szereplője. A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 12 milliárd forintot fordított beruházásokra.

A most átadott növénytermesztési központot követően 1,5 milliárd forintos beruházással még az idén elkészül egy új takarmánygyár, amely megalapozza a tojástermelés tervezett fejlesztését. A tésztagyártással, liszt és tojás előállításával, valamint vetőmagtermeléssel foglalkozó cégcsoport az alapanyag-termeléstől kezdve a végtermékek értékesítéséig szinte mindent saját kézben tart.

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Ha a munkaidőm 8 óra 20 perc, akkor 20 percre jár a műszakpótlék?

2017. március 29. 08:05
Arra lennék kíváncsi, hogy ha egyébként "teljesítem" a műszakpótlékra való jogosultság minden más Jár"feltételét", és a munkaidőm mondjuk 5.40-kor kezdődik és 14.00-ig tart, akkor jár-e műszakpótlék a 6.00 óra előtti 20 percre (vagy ugyanígy kérdezhetném azt is, ha mondjuk 14.00-tól dolgozom 22.20-ig, akkor a 22.00 óra utáni 20 percre is)?

Magyarországon először választották meg az Agrárvilág Szépét

2019. szeptember 02. 09:22
Olyan Hölgyek jelentkezését vártuk, akik valamilyen módon az agrárvilághoz köthetők. Szüleik, vagy ő maguk a mezőgazdaság valamely ágazatában dolgoznak, agrár közép-, vagy felsőoktatási intézmény tanulói most is, vagy azok voltak, illetőleg a mezőgazdaság valamely ágazatának közigazgatásában vesznek részt.