Új növénytermesztési központot létesített a Gyermelyi Zrt.

2016. június 21. 08:23
A magyar agrárgazdaság évről-évre rekordokat döntő teljesítménye mellett fontos szerkezeti változásokra van szükség az ágazat további kiegyensúlyozott és tartós növekedéséhez.
Cél a termékek minél nagyobb szintű feldolgozottsága, a hozzáadott érték növelése, a foglalkoztatás további bővítése – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Gyermelyi Zrt. új növénytermesztési központjának átadóján.

A Szomor-Somodorpusztán létesült beruházás ünnepélyes átadásán a miniszter hangsúlyozta: tavaly 2453 milliárd forintnyi értéket termelt a magyar mezőgazdaság, 45 százalékkal többet, mint 2010-ben. Az elmúlt öt évben harmincezer új munkahely jött létre az ágazatban, emellett 2015-ben 234 milliárd forintot fordítottak beruházásra.

Fazekas Sándor emlékeztetett: a versenyképesség növelésének egyik pillérét a beruházások jelentik, mint mondta, ezért is példaértékű a Gyermelyi Vállalatcsoport 1,6 milliárd forintból épült növénytermesztési központja, ahonnan kiszolgálják a 8800 hektárnyi termőterületen gazdálkodó ágazatot. Magyarországon idén ez az egyik legnagyobb mezőgazdasági beruházás, amely illeszkedik a kormány agrárfilozófiájához és ahol magas hozzáadott értékű, minőségi terméket hoznak létre - mondta Fazekas Sándor.

Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. igazgatója elmondta, a növénytermesztési ágazat eddig három telephelyről végezte a földek művelését, a tevékenység szervezését. Ezt váltja fel a 7,4 hektáron elterülő új központ, amely a megművelt földterület középpontjában, hatékonyan képes megszervezni a versenyképes termelést.

A Gyermelyi vállalatcsoport piacvezető Magyarországon a tésztagyártásban és a tojástermelésben. A Gyermelyi Zrt. két korszerű malommal is rendelkezik. Évente 140 000 tonna gabonát őröl, ezzel a magyar lisztpiac egyik meghatározó szereplője. A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 12 milliárd forintot fordított beruházásokra.

A most átadott növénytermesztési központot követően 1,5 milliárd forintos beruházással még az idén elkészül egy új takarmánygyár, amely megalapozza a tojástermelés tervezett fejlesztését. A tésztagyártással, liszt és tojás előállításával, valamint vetőmagtermeléssel foglalkozó cégcsoport az alapanyag-termeléstől kezdve a végtermékek értékesítéséig szinte mindent saját kézben tart.

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

„Nem fogják elhinni, miről beszélgettem Mészáros Lőrinccel”

2016. április 28. 10:27
A földügyekért felelős államtitkár sajnálja, hogy a többi földpályázót nem ismeri olyan közelről, mint a Fejér megyei földek jelentős részét elvivő Mészáros Lőrincet.

Számos jogszabály változik csütörtöktől

2016. június 30. 08:17
Ingyenes lesz a kéményseprés, érvényes lesz az elektronikus aláírás Több jogszabályváltozás lép hatályba július 1-én, így érvényes, bizonyító erejű lesz az elektronikus aláírás, ingyenes lesz a kéményseprés, változik számos adójogszabály és új illetményrendszer lép életbe az állami tisztségviselőknél.