Újraindul a BISEL program

2016. március 24. 07:37
2016. március 22-én, a Víz Világnapán V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár és Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár bejelentették a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégiumban a BISEL program újraindítását. A diákok közreműködésével az Ikva patak partján látványos bemutatóval szemléltették a BISEL program előnyeit.

A BISEL bioindikáció az iskolai oktatásban című program 2001. márciusában a Dráva konferencián indult el hazánkban 15 középiskola részvételével. A jelenlegi együttműködő felek (Földművelésügyi Minisztérium, Herman Ottó Intézet, Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) elhatározták, hogy újraépítik, illetve újraindítják a bioindikációval és számítógépes kommunikációval foglalkozó BISEL környezetvédelmi programot és hálózatot.

V. Németh Zsolt államtitkár beszédében a víz fontosságára hívta fel a figyelmet: „Földünk 70%-a víz, de csak 3% édesvíz, és 1%-a felszíni édesvíz. Éppen ezért fontos, hogy óvjuk ezek állapotát, hiszen a vizes élőhelyeken a fajok populációja fokozatosan csökken.” Hozzátette: a BISEL-nek a középiskolai oktatásban nagy előnye bármely más európai vízminőség-vizsgálati módszerrel szemben, hogy gyors, könnyű és nem igényel különösebb szaktudást, sem nagy beruházást. Az államtitkár örömét fejezte ki, hogy a 2001-ben életre hívott kezdeményezés hivatalosan is újraindul.

Román István államtitkár beszédében rámutatott, hogy a Földművelésügyi Minisztériumnak fontos célja, hogy a minisztérium által fenntartott agrár-szakképző intézményekben a saját tantervükhöz és szakspecifikus képzési programjaikhoz illeszkedve a környezettudatosságra és fenntarthatóságra nevelés szempontjai megjelenjenek a mindennapi nevelő-oktató munkában. Az intézmények jelentős része csatlakozott az Ökoiskola programhoz, amely egyúttal egyfajta tanúsítványa is ennek a szemléletnek. A tanulók az intézményi tangazdaságokban és tanüzemekben maximálisan betartják a környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági, valamint állatvédelmi szabályokat. Az egészségnevelés jegyében pedig a tanüzemekben a saját maguk megtermelte egészséges alapanyagokból kiváló minőségű késztermékeket állítanak elő.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Így térítheti meg a munkáltató az utazási bérlet árát 2019-ben

2019. február 05. 08:57
A munkába járáshoz BKK- és Volán-bérletet vásárol a budapesti munkavállaló vidéki munkahelyére utazáshoz. Megtérítheti a munkáltató mindkét bérletet 100 százalékban? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértő válaszolt.

Koronavírus: ezt kell tennie annak, aki hatósági házi karanténba kerül

2020. március 13. 08:33
Mivel a koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelőzése érdekében azokat a magyar állampolgárokat, akik potenciálisan fertőzöttek hatósági házi karanténra kötelezhetik. Ez történik azokkal, akiket ilyen karanténra köteleznek.