UNIÓS OLTALOMBAN RÉSZESÜLT A TUZSÉRI ALMA ÉS AZ ŐRSÉGI TÖKMAGOLAJ

2021. augusztus 03. 08:31
Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.
UNIÓS OLTALOMBAN RÉSZESÜLT A TUZSÉRI ALMA ÉS AZ ŐRSÉGI TÖKMAGOLAJ

A Tuzséri alma oltalom alatt álló eredetmegjelölés azt igazolja, hogy a termék előállítása nemcsak a területhez kötődik szorosan, hanem kiemelkedő minőségének elérésben meghatározó szerepet játszik a termesztés során alkalmazott közvetlen emberi közreműködés.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti csücskében, a Tisza mellett elhelyezkedő Tuzsér településen az alma termesztése több generációs szakmai tudás átadására épül. Az itt alkalmazott, úgynevezett Nagy Sándor-féle metszési technikának köszönhetően, a szellősebb és nyitottabb lombszerkezet miatt a napfény a korona belsejében fejlődő gyümölcsöket jobban éri. A szakszerű művelést a gazdák - a termesztési folyamat kezdetétől végéig - jelenléte, kitartó gondoskodása garantálja. A helyi Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület tagjai elismert szakmai tudással rendelkeznek, amelyet továbbadva biztosítják a terület almatermesztőinek a szakmai fejlődését.

Az Őrségi tökmagolaj előállítása a történelmi Őrség falvaihoz kötődik. Közel száz éves hagyományra tekint vissza ezen a területen az olajtök termesztése, és annak magjából a tökmagolaj sajtolása. Az Őrségi tökmagolaj elkészítésének hagyományos módját napjainkig megőrizték. Az Őrségi tökmagolaj 2014-ben elnyerte a „HAGYOMÁNYOK-ÍZEK-RÉGIÓK” (HÍR) védjegy használati jogát.

 

Az Őrségi tökmagolaj kiváló érzékszervi tulajdonságairól híres, amelyet a hagyományos technológia biztosít: az aprított tökmagot vízzel és sóval dagasztják, majd pirítják, végül mechanikus préssel préselik. A nagy szakértelemmel előállított olaj íze telt, selymes, fűszeres, dióra emlékeztető, színe egészen sötétzöld. Az Őrségi tökmagolaj zsírtartalmának jelentős része többszörösen telítetlen zsírsav, amely a szív és érrendszerre, idegsejtek működésére jótékony hatást gyakorol.

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Az étrend megváltoztatásával csökkenthető az élelmiszer-veszteség

2018. november 19. 08:04
Egy új jelentés alapján a tápláló élelmiszerek fogyasztásával csökkenthető az élelmiszer-veszteség.

Sokan eszik ezeket a növényeket: nem is sejtik, valójában mérgezőek

2020. június 15. 07:55
Óvakodj ezektől a növényektől vagy bizonyos részeiktől, amiket lehet, hogy te is gyakran fogyasztasz! Sok olyan gyümölcs, zöldség, gumó és más növény van, amit szívesen eszünk, de titokban veszélyt jelenthetnek az egészségünkre, ha nem megfelelő módon készítjük el vagy esszük meg őket.