Ütemterv szerint halad az agrártámogatások kifizetése a gazdáknak

2024. február 15. 16:17
Rekordkifizetéssel zárta a tavalyi évet az ágazat, az agrártámogatások folyósítása az idén is ütemterv szerint halad – jelezte Juhász Anikó. Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára ismertette, hogy a tavalyi egységes kérelmekhez kapcsolódóan több mint 33 ezer gazdálkodónak, összesen közel 42 milliárd forintot fizetett már ki a Magyar Államkincstár ebben az évben is.
Ütemterv szerint halad az agrártámogatások kifizetése a gazdáknak
Juhász Anikó az Agrárközösség – MATE roadshow keretében szervezett szakmai rendezvény gyöngyösi állomásán elmondta, hogy a Közös Agrárpolitika új feltételrendszere jelentős alkalmazkodást igényel mind a végrehajtásban közreműködő intézményrendszer, mind a gazdálkodók oldaláról. Ugyanakkor a kifizetések időarányos teljesítése és azok összege is tartja a szintet az előző évhez képest.
 
Kitért arra is, hogy a következő támogatási évben a gazdálkodási naplóban lévő, a kifizetéshez szükséges adatok elektronikus benyújtása új alapokra kerül az agrártámogatási rendszer idei tanulóévének tapasztalatai alapján. Az Agrárminisztérium honlapján, szerdán este közzétettek szerint március 14-ig adategyeztetéssel biztosított minden termelő számára, hogy eleget tegyen a kötelezettségének, amely támogatási jogosultsági feltétel a 2023. évi egységes kérelmek főbb jogcímeinél. Az adatok egyeztetetése a Nébih-en keresztül teljesíthető – tette hozzá.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Portfolio Agrárdíjak 2022: az év növénytermelője

2023. január 11. 10:33
Mintegy 3600 hektáron gazdálkodik Szarvas és környékén a Nagyrét Farm Kft., amelyből közel 1500 hektár saját és bérelt terület, 2000 hektáron pedig integrációt végeznek a közeli települések gazdálkodóinak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a vetéstől egészen a betakarításig a cég végez el minden munkafolyamatot a termelők részére. A Nagyrét Farm Kft. saját területeinek 50 százaléka öntözhető, ahol többek között paradicsomot, zöldborsót, csemegekukoricát, valamint őszi búza és őszi árpa vetőmagot termesztenek.

Együttműködési megállapodást kötött az Agrármarketing Centrum és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

2023. március 13. 10:00
A megállapodás értelmében - kihasználva az agrár- és élelmiszeripari, valamint a relációs partnerirodák szakmai információit  - az AMC számára a HEPA közös megjelenést biztosít a 2023-ban megrendezendő olyan szakmai eseményeken, mint a májusi milánói TUTTOFOOD Expo, a torontói SIAL Canada élelmiszeripari kiállítás, a bangkoki Thaifex Anuga Asia és a kairói Food Africa Expo.