V4 országok munkavédelem irányításáért felelős vezetőinek értekezlete

2018. június 25. 09:10
A munkakörülmények fejlesztésének hatása a versenyképességre, az állami irányítás szerepe a kkv-k munkavédelmének támogatásában

A 30 fő részvételével megrendezett konferenciát a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya szervezte. A bevezető előadásokban a négy ország delegációvezetői bemutatták országaik munkavédelmi irányítási rendszerét, munkavédelmi helyzetét, a munkavédelmi ellenőrzés szerepét és tevékenységeiket. Jellemzően mindegyik fél kitért a mikro-, kis- és közepes vállalkozások nemzetgazdaságon belüli arányára, a munka világában jelentkező új veszélyforrásokra és a munkavédelmi felügyeletek napjainkban megváltozott szerepére. 

A megbeszélések során megállapítást nyert, hogy - ugyan a V4 országokban más-más modellek szerint működnek a felügyeletek - az alkalmazott megoldások pl. a Lengyelországban működő „Első ellenőrzés” program, a Cseh Köztársaságban bevezetett „Biztonságos Vállalat” cím, a Szlovákiában létrejött „Biztonságos Munkahely” kezdeményezés, a Magyarország által szervezett célvizsgálatok, az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” program, a mezőgazdaságot érintő kampány a többi ország számára is követhető, jó példákat jelentenek.

Az együttműködés - magyar javaslat nyomán - konkrét anyagok (pl. oktatási tematikák, útmutatók) valamint a tervezett fejlesztések tapasztalatainak megosztásával folytatódhat.

www.ommf.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Meghatározó a mezőgazdaság teljesítménye, eredményes az agrárexport

2017. június 26. 08:19
A magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban az elmúlt években kedvező folyamatok indultak, az ágazat folyamatosan erősödik, ami a külpiaci eredményekben is tükröződik. Az agrárexport 2016-ban 8037 millió euró volt, 38 százalékkal több, mint 2010-ben – fogalmazott interpellációra adott válaszában a földművelésügyi miniszter a parlamentben.

Újjáéledő Hanság

2016. november 02. 08:08
Az előző európai uniós ciklusban mintegy 36 milliárd forintból fejlesztettek természetvédelmi területeket Magyarországon, és 2015-16-ban 31 Mrd értékben nyújtottak be pályázatokat a nemzeti parkok - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára pénteken Lébényben.