V4 országok munkavédelem irányításáért felelős vezetőinek értekezlete

2018. június 25. 09:10
A munkakörülmények fejlesztésének hatása a versenyképességre, az állami irányítás szerepe a kkv-k munkavédelmének támogatásában

A 30 fő részvételével megrendezett konferenciát a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya szervezte. A bevezető előadásokban a négy ország delegációvezetői bemutatták országaik munkavédelmi irányítási rendszerét, munkavédelmi helyzetét, a munkavédelmi ellenőrzés szerepét és tevékenységeiket. Jellemzően mindegyik fél kitért a mikro-, kis- és közepes vállalkozások nemzetgazdaságon belüli arányára, a munka világában jelentkező új veszélyforrásokra és a munkavédelmi felügyeletek napjainkban megváltozott szerepére. 

A megbeszélések során megállapítást nyert, hogy - ugyan a V4 országokban más-más modellek szerint működnek a felügyeletek - az alkalmazott megoldások pl. a Lengyelországban működő „Első ellenőrzés” program, a Cseh Köztársaságban bevezetett „Biztonságos Vállalat” cím, a Szlovákiában létrejött „Biztonságos Munkahely” kezdeményezés, a Magyarország által szervezett célvizsgálatok, az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” program, a mezőgazdaságot érintő kampány a többi ország számára is követhető, jó példákat jelentenek.

Az együttműködés - magyar javaslat nyomán - konkrét anyagok (pl. oktatási tematikák, útmutatók) valamint a tervezett fejlesztések tapasztalatainak megosztásával folytatódhat.

www.ommf.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar agrárdiplomácia célja a magyar gazdák EU-s támogatásának, pénzének védelme

2016. október 27. 07:51
Az Európai Bizottság - arra való hivatkozással, hogy a támogatási rendszereket egyszerűsíteni kívánja - olyan rendkívül ügyesen becsempészett módosításokkal állt elő, amelyeknek egyes pontjai teljes mértékben elfogadhatatlanok, sértik nemzeti érdekeinket – mondta Fazekas Sándor Varsóban, az agrárminiszteri csúcstalálkozón, ahol a Visegrádi négyek mellett a bolgár, szlovén és román agrártárca vezetője ült egy asztalhoz.

24 tonna jelöletlen burgonyát foglalt a NÉBIH

2017. április 24. 07:56
24 tonna teljesen jelöletlen burgonyát zároltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH) szakemberei egy lengyel rendszámú kamionban. A foglalásra a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának szervezésében tartott EKÁER ellenőrzésen került sor. A lefoglalt tételt az érintett vállalkozó a hatóság jelenlétében megsemmisíttette.