Változás várható a jogosítványszerzésnél

2024. április 25. 14:20
Csökkentenék a képzési időt és a költségeket.
 
Átírná a kormány a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló rendeletet úgy, hogy B kategóriás vezetői engedéllyel megszerezhető legyen a C és CE kategóriás vezetői engedély, rövidítve az ahhoz kapcsolódó képzési időt, valamint csökkentve a költségeket. 
Változás várható a jogosítványszerzésnél

A változtatás a vezetői engedélyekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálná – írja a 24.hu.

A C kategóriás jogosítvány autóbusz és a trolibusz kivételével a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsik, valamint az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvények vezetésére, a CE-jogosítvány pedig a C kategóriájú tehergépjárműből és nehéz pótkocsiból álló szerelvény vezetésére jogosít fel.

Az indoklás szerint a tervezet megteremti a lehetőséget arra, hogy egy kombinált, C és CE kategóriákat egyszerre magába foglaló tanfolyamot B kategóriás vezetői engedéllyel is el lehessen kezdeni, és annak eredményeként megszerezni a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő C és CE kategóriás vezetői engedélyt. Ha rövidül a képzési idő és csökken a költség, az lehetővé teszi, hogy a képzésben részt vevők gyorsabban munkába állhassanak, ami csökkentené a fuvarozói piacon kialakult gépkocsivezető-hiányt.
 
A jelenlegi szabályok szerint nem lehet egyszerre megszerezni a C és E kategóriás jogosítványt, és a CE kategória feltétele az érvényes B és C kategóriás, nem kezdő vezetői engedély.
 
forrás: agroinform.hu

 

 

Kapcsolódó cikkek

Czomba Sándor: a minimálbér-megállapodásnak komoly gazdasági hatása van

2023. november 20. 16:23
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének komoly gazdasági és bérezéssel kapcsolatos hatása is van.
 
Czomba Sándor kiemelte: a munkaadói és a munkavállalói oldalnak is komoly engedményeket kellett tenni annak érdekében, hogy a megállapodás megszülethessen.

Gyógynövények az élelmiszeriparban

2023. május 15. 12:09
Hiszek a gyógynövények gyógyító erejében – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Gyógynövény Szövetség és Tanács szakmai napján május 13.-án, Budapesten.
 
Az államtitkár kiemelte, hogy 2010 óta a Gyógynövény Szövetség stratégiai partnere a kormánynak. A teljes szektort tekintve a becsült nettó kibocsátás 110-120 milliárd forint körül van. Ebből a termesztés és gyűjtés, valamint az ehhez kötődő elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 30 milliárd forint, a többi a további feldolgozásból, a késztermék-előállításból és a kereskedelemből származik.