Változások a növényforgalmazásban

2016. május 19. 08:20
A Xylella fastidiosa baktérium terjedésének megakadályozása érdekében az Európai Unió szigorította az EU-n belüli növényforgalmazás szabályait.

A változás a növénytermesztőket és a nagykereskedelmi forgalmazókat érinti. A Xylella-gazdanövények termelőinek, előállítóinak, gyűjtőraktározóinak és nagykereskedelmi forgalmazóinak kezdeményezniük kell a növény-egészségügyi nyilvántartásba vételüket a területileg illetékes megyei kormányhivatalnál. Fontos, hogy a  betegség valamely tünetének észlelését vagy annak gyanúját szintén haladéktalanul jelenteni kell a hatósági szakemberek felé.

A Xylella fastidiosa baktérium többek között a levélszél perzselődését, levélhervadást és ágszáradást, súlyos fertőzéskor akár fapusztulást is okoz. A baktérium EU-n belüli terjedésének megakadályozása érdekében szigorították a közösségi növényforgalmazás szabályait. Az európai fertőzési esetekben azonosított gazdanövényekkel bővült a növényútlevél köteles növények listája, ami elérhető az Európai Bizottság honlapján. Ezentúl útlevélköteles például az olajfa, a levendula, a mirtusz, a rozmaring, a babér, a meténg és a kávécserje.

A változás a növénytermesztőket és a nagykereskedelmi forgalmazókat érinti, a kizárólag végfelhasználóknak értékesítő kertészeti központokat és árudákat nem. A Xylella-gazdanövények termelőinek, előállítóinak, gyűjtőraktározóinak és nagykereskedelmi forgalmazóinak kezdeményezniük kell a növény-egészségügyi nyilvántartásba vételüket a területileg illetékes megyei kormányhivatalnál. Az elvégzett növény-egészségügyi ellenőrzések biztosítják a kórokozó esetleges jelenlétének korai észlelését és továbbterjedésének megakadályozását.

Fontos, hogy, ha a fenti körbe tartozó gazdálkodókhoz növényútlevél nélkül, tehát nem ellenőrzött forrásból érkezik szállítmány a listán szereplő növények közül, akkor azt a lehető leggyorsabban jelentsék az illetékes kormányhivatalnak. A betegség valamely tünetének észlelését vagy annak gyanúját szintén haladéktalanul jelenteni kell a hatósági szakemberek felé.

 

Forrás: promenad.hu / NÉBIH, kép: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Oszt jónapot! Meddig mehet a munkaadói megtorlás?

2017. március 13. 08:39
Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Erre a mondásra alapozhatta a munkavállalók megbüntetését egy munkaadó. Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Jobban teljesít a magyar agrárgazdaság? – A szakma szerint nem

2017. december 01. 07:35
A siófoki Agrárszektor Konferencia közönségszavazásának eredménye alapján a résztvevők többsége (51 százalék) úgy gondolja, hogy a magyar agrárgazdaság nagyjából ugyanazon a szinten áll, mint 2014-ben, azaz a jelenlegi kormányzati ciklusban látványos javulást nem sikerült elérni. Pártpolitikusok vitatkoztak a hazai agrárium jövőjéről a Portfolio által szervezett konferencián.