Változhat az EU tagországok hozzáállása az ukrán gabonaimporthoz

2023. október 25. 17:44
Az Ukrajnából származó ellenőrizetlen import egyértelműen hatással van az EU agrárpiacára.
 
Lengyelország és az ukrán illegális gabonaexport ellen tiltakozó más országok szeptemberben még hiába kerestek támogatást az ukrán gabona behozatali tilalmának meghosszabbításához.
Változhat az EU tagországok hozzáállása az ukrán gabonaimporthoz

Megváltozik a hozzáállás az erőltetett ukrán gabonaexport kérdésében? 

A nyugat-európai országok most kezdenek panaszkodni az ukrán import veszélyes növekedésére, ami negatívan hat a piacaik felvásárlási áraira – olvashatjuk a topagrar.pl hírportálon.
 
Az Ukrajnából származó ellenőrizetlen import egyértelműen hatással van az EU agrárpiacára. Először a nagy nyugati tagállamok (Németország és Franciaország) kezdték érezni az import árakra gyakorolt ​​hatását. Mindez sokkal érzékenyebben érinti a termelési költségek drasztikus emelkedése és a szélsőséges időjárás miatt nehéz helyzetbe került keleti tagországokat.
 
A Copa-Cogeca szervezet, amely régóta aggodalommal figyeli az érintett öt ország érdekeinek sérelmét, most az EU Bizottsághoz fordul a védzáradék aktiválása érdekében. Úgy tűnik, hogy megváltozik a hozzáállás az erőltetett ukrán gabonaexport kérdésében.
 
Időközben Románia és Ukrajna miniszterelnöke megállapodást kötött az ukrán áruk tranzitszállításában való együttműködésről. Ennek célja az ukrán gabonaexport volumenének Románián keresztül történő megkétszerezése volt.
 
A tárgyaláson részt vevő román delegáció azonban rámutatott, hogy a gabona tranzitegyezmény nem hozta meg a várt eredményt, és a segíteni akaró országot továbbra is aggasztó mértékben elárasztja az olcsó ukrán gabona.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az AGROTEC Magyarország Kft. csatlakozott a Trimble vállalat mezőgazdasági divíziójának kereskedői hálózatához

2023. augusztus 01. 14:43
A 2023. május 23-án aláírt szerződés értelmében az AGROTEC Magyarország Kft. tagja lett a Trimble Agriculture hivatalos forgalmazói hálózatának.

Fontos: év végéig 277 milliárd forint forráshoz jutnak a gazdák

2023. október 16. 15:16
Megkezdődött az egységes kérelmek előlegeinek kifizetése. A részletekről hétfőn Nagy István és Feldman Zsolt tartott sajtótájékoztatót.
Sajtótájékoztatón jelentette be hétfőn reggel Nagy István agrárminiszter és Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, hogy év végéig 277 milliárd forint forráshoz jutnak a gazdák.