Varga bejelentette: megállapodtak a bérekről!

2016. november 22. 15:33
A munkáltatók elfogadták a kormány javaslatát, nagyot nőhet a minimálbér, ezért cserébe nagyobb járulékcsökkentés jön.

Megszületett a bérmegállapodás a kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői közt. A munkaadók elfogadták a kormány nagy béremelési javaslatát, cserébe az eddig ígértnél nagyobb járulékcsökkentést kaptak.

A felek pénteken még sikertelenül tárgyaltak, ma viszont már eredményre jutottak. A minimálbér összegéről elfogadták a kormány 15 százalékos javaslatát a munkaadók is, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nő. A kormány ezért cserébe vállalta, hogy a járulékot jövőre nem négy, hanem 5 százalékkal csökkentik, 2018-ban pedig újabb 2 százalékos csökkenés jön.

A miniszter további kedvezményt is megígért a cégvezetőknek: ha a bérek növekedése 2017 januárja és szeptembere közt 11 százalékosnál nagyobb lesz, akkor 2018-ban nem 2, hanem 2,5 százalékponttal csökken a járulék.

A munkáltatók eredetileg azt kérték a kormánytól, hogy legyen kisebb a minimálbér emelése, mert egy ekkora ugrás cégek tömegét teheti veszteségessé, a járulékot pedig négy helyett minimum 5 százalékkal csökkentsék. Sőt, ahhoz, hogy az eredeti minimálbér-emelési tervet elfogadják, 6 százalékos járulékcsökkentést szabtak feltételül, így végül a két fél első javaslata közt félúton találták meg a kompromisszumot.

Simon Attila, az NGM munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a tárgyalások alatt azt ígérte, hogy a nehéz helyzetben lévő cégek béremeléséhez hozzá is járulna az állam két évig, amennyiben azok igazolni tudják alacsony jövedelmezőségüket.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára múlt héten azt nyilatkozta a hvg.hu-nak: arra kérik a kormányt a tárgyalásokon, hogy mindenképp csökkentsék az élőmunka terheit. Azt is hozzátette, hogy ha a kormány talál 145 milliárd forint tartalékot, hogy a vállalati nyereségadó csökkentését megígérje, akkor inkább százmilliárdos mozgásteret kellene találniuk, hogy az élőmunka terhei kisebbek legyenek.

 

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Nébih: kevés magyar élelmiszer nem felel meg az előírásoknakf

2016. szeptember 20. 07:53
Uniós szinten a legtöbb probléma a zöldségekkel, gyümölcsökkel, a mogyorótermékekkel, magvakkal, valamint a haltermékekkel volt 

Az agrárkereskedelem jelentős központja a 25 éves Budapesti Nagybani Piac

2016. szeptember 23. 07:47
Ha igaz, hogy Budapest az ország szíve, akkor az ország vérkeringését a vidék adja. A Budapesti Nagybani Piac negyedszázados fennállása jól példázza a főváros és vidék egymásra utaltságát – fogalmazott Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nagybani Piac 25. jubileumi ünnepségén.