Vége a tanársztrájknak, megemelik a pedagógusok fizetését Romániában

2023. június 12. 15:08
Romániában Júniustól havi 1300 lejjel (97 500 forint) emelik a tanárok bérét Romániában.
A romániai közoktatást május 22. óta megbénító általános sztrájk felfüggesztéséről adott ki közleményt hétfőn a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség.
Vége a tanársztrájknak, megemelik a pedagógusok fizetését Romániában
Sztrájkoló közoktatási dolgozók magasabb bért követelve tüntetnek a bukaresti Győzelem terén, a kormányépületnél 2023. június 9-én. Fotó: Robert Ghement / MTI
 
Az érdekképviseletek a sztrájk folytatását helyezték kilátásba, ha az új közalkalmazotti bértörvény nem ülteti át a gyakorlatba azt az elvet, hogy a pedagógusok bére meghaladja az átlagot, vagyis a kezdő tanár fizetése az országos átlagbér szintjére kerüljön, a lépcsőzetesen bevezetendő béremelés 50 százalékát pedig már 2024. január 1-jétől megkapják a tanügyi alkalmazottak.
 
A kormány megegyezett a szakszervezetekkel, hétfőn elfogadja a kialkudott béremelésekről szóló rendeleteket, a tanárok pedig keddtől visszatérhetnek az osztálytermekbe – erősítette meg Nicolae Ciuca miniszterelnök.
 
A hétfői kormányülésre ennek érdekében két sürgősségi rendeletet készítettek elő: 
  • egyet a pedagógusok számára júniustól bevezetendő havi 1300 lejes (97 500 forint) bruttó béremelésről, amelyet román költségvetési forrásokból fedeznek,
  • a másikat a tanévenként egyszer, októberben kiosztandó, 70 százalékban szakmai továbbképzésre és ezzel kapcsolatos kiadásokra fordítható 1500 lej értékű utalványokról, amelyeket európai uniós alapokból fedeznek.  
A nettó átlagbér meghaladja a 4000 lejt Romániában (300.000,- Ft) míg egy kezdő pedagógus mintegy 2500 lej nettó fizetést kap (187.500,-)
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt a "Büszkeségeink, a Hungarikumok" című kiállítás

2023. augusztus 18. 13:11
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad otthont a Vajdahunyadvárban a Büszkeségeink, a Hungarikumok című kiállításnak.
 
Nagy István agrárminiszter a megnyitón kiemelte: a kiállítás megrendezésével a múzeum fontos küldetést vállalt magára – írta cikkében a kormany.hu.

Felforgatja a lakáspiacot a frissen bejelentett otthonfelújítási támogatás - Megszólaltak a piac szereplői

2024. április 05. 15:39
Átfogó otthonfelújítási programot jelentett be a kormány, melyet az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni. Az építőipari szakértők szerint ezzel végre megérkezett az az első lökés a szektornak, amire a kilábaláshoz szükség volt. Mivel 30%-os energiamegtakarítást kell elérni a támogatáshoz, ezért komplex korszerűsítésben érdemes gondolkodnia mindenkinek. Ehhez építőipari kapacitásból vagy éppen szigetelőanyagból nem lesz hiány.