Vegyes várakozások az agráriumban

2016. augusztus 05. 08:30
Az időjárás miatt kiválóan alakulnak a termésátlagok, de mivel alacsonyak a felvásárlási árak, egyelőre kétes az idei év megítélése Közepes mezőgazdasági évre számítanak a gazdák az agrárgazdasági index szerint, ám a lapunk által megkérdezett szakértők véleménye megoszlik a várakozások tekintetében.
 

Kivárás és enyhe optimizmus tapasztalható az agrárszektorban a Budapest Bank által összeállított agrárgazdasági index szerint. A mezőgazdaságban tevékenykedő kis- és középvállalkozások helyzetét és várakozásait bemutató adat jelenleg két ponton áll, ami az őszi felmérés eredményéhez képest hétpontos emelkedés.

Az index három tényezőből tevődik össze, ezekből a „siker részindex” nőtt a legtöbbet, amely az idei pénzügyi árbevétellel és profittal, valamint a hatékonysággal kapcsolatos várakozásokat tükrözi. A statisztika azt mutatja, hogy főleg a fiatalabb és a növénytermesztéssel foglalkozó gazdák, valamint a kisebb gazdaságok körében mérhető nagyobb mértékű derűlátás, a nagyobb gazdaságok és az állattartók várakozásai mérsékeltebbek. Császi Róbert, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi tendenciák mellett jó termelési eredmények és viszonylag alacsony árak mellett átlagos évet fognak zárni a mezőgazdasági termelők. A megkérdezett termelők hatvannégy százaléka ugyanolyan értékesítési árakkal számol, mint az előző évben. Az elemzés kitér arra is, hogy 2015-ben minden második agrárvállalkozás valósított meg beruházást, jellemzően ötvenmillió forint alatti összegben. 

A megkérdezett vállalkozók fele ugyanolyan értékű beruházást tervez végrehajtani idén is, mint tavaly, közel egynegyedük pedig jelentősebb fejlesztéssel számol. Mind a napi működés, mind pedig a beruházások terén a saját források játsszák a legfontosabb szerepet, de az állami és uniós támogatások, továbbá a bankhitelek is számottevőek.

A termés szempontjából közepes-erős év az idei, azonban a felvásárlási árakkal problémák vannak – mondta lapunknak Fórián László agrárközgazdász. A szakember hangsúlyozta, hogy alig találni olyan mezőgazdasági szektort, ahol ne csökkennének az árak. Csak az átlagnál jobb mennyiséget produkáló termelők tudnak több bevételt realizálni, mint tavaly - mondta, majd hozzátette: egyelőre csekély a remény az árak növekedésére. Kiemelte: a mezőgazdasági árak tekintetében is alacsony az infláció, a Központi Statisztikai Hivatal szerint az idei első öt hónapban mindössze másfél százalék volt. 

Raskó György agrárközgazdász azonban nem ért egyet a várakozásokkal: a növénytermesztők idei éve még a nagyon jó termés ellenére is rosszabb lesz, mint a tavalyi – mondta lapunknak. A szakember is a felvásárlási árakra hívta fel a figyelmet: jelentősen alacsonyabbak, mint a tavaly augusztusiak, így a gazdák nem tudnak elég bevételt realizálni. Hozzátette: a mezőgazdaság GDP-növekedésben játszott szerepe is túlzott, mivel a módszertan szerint az idei termést felszorozzák a tavalyi árakkal, így jobb számok jönnek ki, mint amilyeneket a szektor dolgozói éreznek majd.


Keveset adnak a görögdinnyéért

Egész Európában alacsony a görögdinnye felvásárlási ára a túlkínálat miatt – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője. Az M1 vendégeként úgy fogalmazott: a dinnye egy része bent ragadt a belföldi piacokon, a felvásárlási árak pedig csökkentek. Mártonffy emlékeztetett, hogy a dinnyetermelők múlt szerdán dinnyéket dobáltak a budaörsi Tesco épülete elé, így tiltakozva az áruházlánc árpolitikája ellen, amellyel szerintük nagyon leszorítják a felvásárlási árat – jelentette a távirati iroda. A jó minőségű magyar dinnyét normális áron lehet és kell is értékesíteni – hangsúlyozta Mártonffy Béla.

Agrarr-ujSok gazda tervez beruházást saját, illetve állami forrásból (Fotó: Varga Imre)

 

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Örülhetnek az erdészek: most nekik fizetnek milliárdokat Lázárék

2016. március 18. 07:53
A magán, vagy önkormányzati tulajdonú erdők tisztításához, ápolásához is igényelhető támogatás a Miniszterelnökség által mintegy 2,7 milliárd forintos kerettel meghirdetett vidékfejlesztési pályázaton. A foglalkoztatás bővítés előnyt jelent az elbírálásnál.

Később kezdődik a vetés Zalában

2016. március 17. 12:00
Zala megyében az időjárás miatt késésben vannak a tavaszi vetéssel. A víztelítettség miatt a gazdák nem tudnak a gépekkel rámenni a talajra - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.