Vigyázat, ha kápét kínál a munkáltató!

2019. február 21. 08:25
Számos cégnél érzékelhetően csúszik a béren kívüli juttatás rendszer idei kialakítása. Amikor a dolgozók hiányolják a szokásos választási lehetőségek felajánlását, akkor kiderül: még igazán az sem dőlt el, milyen elemeket miként tartanak meg. Sokan örülnek, amikor a „készpénzfizetés” is az opciók között van, de ezzel a zsebükbe jóval kevesebb juthat.

Az előző évek tapasztalatai azt mutatták, hogy sok cégnél már januárban javában zajlik a béren kívüli juttatási elemek közötti választás. Ez még azokra az évekre is jellemző volt, amikor alaposan belenyúltak az adótörvényekkel a cafeteriába. Persze akkora változás, mint ami 2019-re következett be, eddig még nem volt. A nyáron elfogadott adótörvényeken tavaly novemberben változtattak valamennyit, de ez a lényeget nem igazán érintette. 

Szinte egyeduralkodóvá tették a cafeteria rendszerében a SZÉP-kártyát, de úgy tűnik, ezért máris benyújtotta a számlát a kormányzat. Nem a pihenőplasztikot használók, hanem az elfogadóhelyek kénytelenek jobban a zsebükbe nyúlni. Közben az Erzsébet-utalvány csendben végleg kimúlt. Akadt egyébként olyan nagy munkáltató, amelynek emiatt újra változtatnia kellett már kidolgozott elképzelésein. 
 

Kigyűjtöttük, hogy néhány nagyobb (esetenként a sajtóban is elég részletesen taglalt) bérmegállapodásban mi maradt meg a béren kívüli juttatási elemek közül. Mint a táblázatból látszik, a kép meglehetősen változatos. Sokan irigykedve nézhetik ezeket a számokat, de azt érdemes tudni, hogy döntő többségüket a helyi szakszervezet harcolta ki.
 
Néhány cafeteriával kapcsolatos konkrét döntés
Cég 2019. Részletek/egyéb
Aldi Megszűnt a cafeteria A korábban adott Erzsébet-utalványok értékét felbruttósítva bérként fizetik ki
Auchan 91 ezer Ft/fő éves cafeteria keret Kézhez kapva havi 7-8 ezer Ft a plusz
Audi Béren kívüli keret 620 ezerrel 400 ezer Ft-ra csökkent (ez marad 2020-ban is) Az alapbért 18%-kal, de min. havi 75 ezer Ft-tal emelték
Bosch Marad a min. 450 ezer Ft/év keret SZÉP-kártyát vagy béresítést lehet választani, az egyéb elemeket (pl. lakástámogatás, iskolakezdési juttatás stb.) elosztva mindenki bérébe beépítik
Mercedes Bruttó 340 e Ft SZÉP-kártyára vagy bruttó 280 ezer Ft bérbe A munkába járási támogatást 15 Ft/km-re emelték
Rail Cargo Hungaria Éves keretösszeg 450 ezer Ft/fő Választható béresítés, de több más elem (pl. sportbelépő, SZÉP-kártya) is, fixen adnak 3,5%-ot nyugdíj, 1%-ot egészségpénztárba
Serioplast Hungary Éves keret 280 ezer Ft/fő SZÉP-kártyára Itt is kiharcolt januártól 8%-os, majd júliustól további 6%-os béremelést a szakszervezet
Spar A saját ajándékkártya helyett változatlan értékben SZÉP-kártyát adnak  SZÉP-kártyára fejenként és évente 40-100 ezer Ft megy, a korábbi kápéjuttatást részben felbruttósítják, az összeg a fizetést növeli
Forrás: Azénpénzem.hu gyűjtés különböző tájékoztatásokból
 

A kisebb cégek (ez amúgy néhány egészen nagy munkáltatónál is így van) az Azénpénzem.hu tapasztalatai szerint egyelőre mintha csak kapkodnák a fejüket. Nagyon sok helyen a korábbi évekhez képest egyértelműen csúszik a béren kívüli juttatás rendszer idei kialakítása. Amikor a dolgozók hiányolják a szokásos választási lehetőségek felajánlását, akkor kiderül: még igazán az sem dőlt el, milyen elemeket miként tartanak meg. Rosszabb esetben (ilyennel is találkoztunk) ezt nem mondják el, hanem a különböző dolgozói igényeinek elutasítását elszámolási, dokumentálási és egyéb nehézségekkel magyarázzák.
 

Nagyon kell figyelni arra, hogy mi bruttó, és mi nettó


Ami az idén nagyon feltűnő számunkra, hogy szinte nem akad munkáltató, amelyik – ha egyáltalán kidolgozta már a palettát – ne ajánlaná, hogy a korábbi cafeterakeretet kérheti dolgozója „készpénzben”. A juttatási elemek közé felvett kategória pedig nem jelent mást, mint azt, hogy a korábbi béren kívüli juttatási összeget munkabérként számfejtik. Vagyis: levonják belőle a közterheket és az szja-t. A kevésbé körültekintő dolgozók így a kifizetéskor szembesülnek azzal, mennyire lefogyott az az összeg, amellyel rendelkezhetnek. Előny viszont, hogy ezt a pénzt már tényleg arra fordítja, amire csak akarja.

Az adóhatóság (NAV) alighanem nem véletlenül hangsúlyozta külön is a cafeteria adózására vonatkozó szabályok változásáról közzétett tájékoztatójában, hogy „a munkáltató által a munkavállalónak nyújtott készpénzjuttatás a felek közötti jogviszonyból származó jövedelemnek minősül, így a magánszemély nem önálló tevékenységéből (munkaviszonyából) származó jövedelmeként viseli a közterheket”. 
 

A legkörültekintőbb munkáltatók (mi az idén ilyennel még nem találkoztunk) külön jelzik a bruttó és nettó értékeket. Többnyire azonban érdemes külön rákérdezni arra, mennyi jut a pénzből végül a dolgozó zsebébe. Például ahhoz, hogy valaki hozzájusson ugyanahhoz az összeghez, amit tavaly még havi 20 ezer forintos törlesztési támogatásként kapott, bruttó bérként körülbelül 30 ezer forintot kell neki számfejteni. Ha elmarad a „bruttósítás”, durván 13 ezerre olvadhat ez a pénz.
 
azenpenzem.hu

Kapcsolódó cikkek

Innovációs Nap keretében mutatták be az új kutatóközpontot

2019. december 04. 09:19
Az új Agrárinformatikai Kutatóközpont a Szent István Egyetemen rendezett Agrárinformatikai Innovációs Nap keretében mutatkozott be a szakmai közönségnek.

A tanulmány a nyersanyagok további áremelkedésére számít

2021. július 23. 12:40
Horváth: Az év végéig még a fa harmadával, az acél negyedével, a műanyag legalább 20 százalékkal drágulhat – a hirtelen áremelkedés a Corona után is normális. Intelligens árstratégiákra van szükség.