Vigyázzunk a sünök téli álmára!

2023. október 25. 16:40
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet, kiemelve, hogy a kerti munkák során a lombhalmokat és rőzserakásokat ilyenkor csak óvatosan szabad megbolygatni az emlősök érdekében.
 
Az MME közleménye szerint a kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára, akiknek téli álmuk akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg.
 
Vigyázzunk a sünök téli álmára!
A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a munkák első lépésben lehetőleg ne vasvillával, hanem szerszámnyéllel, hosszabb, erős bottal kezdődjenek meg, a halmok átforgatása az alapi részen pedig még óvatosabban, akár kézzel történjen meg, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat. Az is segít, ha a halmok bontása átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva történik meg.
 
A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyelni kell a gömbölyded formákra, ugyanis az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül – írják.
 
Soha nem szabad felgyújtani helyben az ilyen rakásokat (2021. január 1-től az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általános az egész országban), mert a lángok elől a sünök nem tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, ezért megégnek – hangsúlyozzák a közleményben.
 
A lombhalom megbontásakor telelő sünnel való találkozás esetén lehetőség szerint vissza kell tenni rá kellő vastagságú rétegben a leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában készíteni kell egy ilyen növényi halmot, és ez alá kell visszatenni a sünt – írják a közleményben.
 
forrás:agrotrend.hu / boon.hu

Kapcsolódó cikkek

Évente 50 milliót költünk arra, hogy megismerjük ezeknek az állatoknak a génállományát

2023. április 04. 13:56
Nagy István: kiemelt állami feladat az őshonos fajták génállományának megőrzése.
 
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása – mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.
 

Liga Szakszervezetek: idén várhatóan nőni fog a munkanélküliség

2024. január 10. 16:52
Mi az oka annak, hogy bár a foglalkoztatottság emelkedik, a munkanélküliség is nő? 2024. január 9-én az ATV Start vendége volt Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.