Világszinten lett drágább az élelmiszer
2019. február 08. 08:50
Januárban emelkedtek az élelmiszerárak a világon elsősorban a tejtermékek, az olajos magvak és a cukor drágulása miatt.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett – a hússal és a szemes termékekkel kiegészített – öt alapvető élelmiszer árindexe 164,8 pontra nőtt a decemberi 161,8 pontról. A mutató novemberben még 2016 májusa óta legalacsonyabb, 160,8 pont volt.
Tavaly januárban az index 2,2 százalékkal alacsonyabb volt az idei januárihoz képest.
Fotó: AFP
A múlt hónapban a tejtermékek ára 7,2 százalékkal emelkedett decemberhez képest és ezzel egy hét hónapja tartó árcsökkenési sorozat zárult le.
Idén januárban az olajos magvak ára 4,3 százalékkal, a cukoré 1,3 százalékkal emelkedett decemberrel összevetve.
A FAO csütörtökön közölt legújabb előrejelzése szerint a 2018/2019-es termésévben a globális gabonatermés 2,611 milliárd tonna lesz, ami minimálisan magasabb a decemberi becsléshez képest, de így is 1,8 százalékkal elmarad a 2017. évi rekordmennyiségtől.
vg.hu
Kapcsolódó cikkek
Itt a pékek részletes magyarázata a drágításra
2020. január 16. 11:31
A sütőipari termékek előállításhoz először is szakemberekre van szükség
Tippeljen, melyik élelmiszerben a legnagyobb a saját márkás termékek aránya?
2019. február 18. 09:03

