Világszinten lett drágább az élelmiszer

2019. február 08. 08:50
Januárban emelkedtek az élelmiszerárak a világon elsősorban a tejtermékek, az olajos magvak és a cukor drágulása miatt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett – a hússal és a szemes termékekkel kiegészített – öt alapvető élelmiszer árindexe 164,8 pontra nőtt a decemberi 161,8 pontról. A mutató novemberben még 2016 májusa óta legalacsonyabb, 160,8 pont volt.

Tavaly januárban az index 2,2 százalékkal alacsonyabb volt az idei januárihoz képest.

Fotó: AFP

A múlt hónapban a tejtermékek ára 7,2 százalékkal emelkedett decemberhez képest és ezzel egy hét hónapja tartó árcsökkenési sorozat zárult le.

Idén januárban az olajos magvak ára 4,3 százalékkal, a cukoré 1,3 százalékkal emelkedett decemberrel összevetve.

A FAO csütörtökön közölt legújabb előrejelzése szerint a 2018/2019-es termésévben a globális gabonatermés 2,611 milliárd tonna lesz, ami minimálisan magasabb a decemberi becsléshez képest, de így is 1,8 százalékkal elmarad a 2017. évi rekordmennyiségtől.

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeripar megújítása a versenyképesség alapja

2022. január 25. 08:10
Az Agrárminisztérium célja a teljes magyar élelmiszeripart modernizációja – jelentette ki Nagy István tárcavezető, pénteken, Csornán.

Önkéntes kivonást kezdeményezett a FrieslandCampina

2020. február 24. 08:21
A FrieslandCampina Hungária Zrt. beszállítói információk alapján önkéntesen, saját hatáskörben kivonta az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékét a piacról, majd a kivonásról felelős vállalkozóként értesítette a Nébih-et.