Világszinten lett drágább az élelmiszer

2019. február 08. 08:50
Januárban emelkedtek az élelmiszerárak a világon elsősorban a tejtermékek, az olajos magvak és a cukor drágulása miatt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett – a hússal és a szemes termékekkel kiegészített – öt alapvető élelmiszer árindexe 164,8 pontra nőtt a decemberi 161,8 pontról. A mutató novemberben még 2016 májusa óta legalacsonyabb, 160,8 pont volt.

Tavaly januárban az index 2,2 százalékkal alacsonyabb volt az idei januárihoz képest.

Fotó: AFP

A múlt hónapban a tejtermékek ára 7,2 százalékkal emelkedett decemberhez képest és ezzel egy hét hónapja tartó árcsökkenési sorozat zárult le.

Idén januárban az olajos magvak ára 4,3 százalékkal, a cukoré 1,3 százalékkal emelkedett decemberrel összevetve.

A FAO csütörtökön közölt legújabb előrejelzése szerint a 2018/2019-es termésévben a globális gabonatermés 2,611 milliárd tonna lesz, ami minimálisan magasabb a decemberi becsléshez képest, de így is 1,8 százalékkal elmarad a 2017. évi rekordmennyiségtől.

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok? Most mindenki elmondhatja a véleményét!

2019. április 03. 09:37
Az Európai Bizottság megkezdte az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó jogszabályok értékelését. A munkában – egy online kérdőív kitöltésével – többek között a lakosság, a vállalkozások, a kutatóintézetek, a civil- és szakszervezetek, valamint a hatóságok segítségére is számítanak.

Magyar kiállás az élelmiszerek kettős minőségének kérdésében

2019. május 10. 09:23
Bulgáriával, Horvátországgal, Romániával, Szlovéniával, Észtországgal, Lettországgal és Litvániával kiegészített V4-es körben agrárminiszteri találkozón vett részt Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Szlovákiában. A meghívotti kör a francia agrárminiszter érdeklődésére Franciaországgal V4+8 országra bővült.