Virágzó vidékünk

2020. június 04. 08:01
Idén is lesz szedd magad levendula akció Tihanyban
Virágzó vidékünk

Június 15-től június 28-ig a virágzás függvényében idén is megtartják a tihanyi szedd magad levendula akciót, olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

A látogatók és munkatársaik védelme érdekében a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet alapján az esemény idejére különböző intézkedéseket is bevezetnek.

Mint írják, a levendula szedéséhez a helyszínen arató táska megvásárlása csak bankkártyás fizetéssel lehetséges. Aratótáska a napi készlet erejéig, 9 órától 19 óráig vásárolható. Az arató táskák 1.500 Ft/db illetve 2.500 Ft/db áron vásárolhatók meg. A táska díján kívül a levendula szedésének nincs egyéb díja.

 

A levendulát kizárólag az előzetesen megvásárolt arató táskába szedhetjük, más tárolóeszköz (zacskó, táska, zsák, doboz, stb.) használata nem megengedett.

A levendula ültetvényen egyszerre maximum 500 fő tartózkodhat. A látogatók számára – egy háztartásban élők kivételével – legalább 1,5 méter egyéni védőtávolság betartása kötelező.

Hozzáteszik, virágszedésre a készlet erejéig van lehetőség, a szedésre kijelölt területen. A levendulát mindenki saját felelősségére, saját kézi eszközzel szedheti (olló, metszőolló). Kérik, hogy mindenki saját metszőollót vigyen magával.

A növények védelme érdekében tilos a kézi, vagy nem megfelelő eszközzel végzett virágszedés. Természetvédelmi őreik segítenek, megmutatják a szedés helyes módját. A virágot az ültetvény erre kijelölt részén lehet szedni.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett és annak felelősségére vehet részt a szedésben. Kérnek mindenkit, készüljön fel az időjárási körülményekre, gondoskodjon ivóvízről és napsütés elleni védelemről.

Felhívják a figyelmet, hogy drónok (pilóta nélküli légijárművek) használata a Tihanyi-félszigeten kizárólag az illetékes hatóságok előzetes engedélyével lehetséges.

A szedd magad programon kívül a levendula szedése az új ültetvényen és az öreg levendulásban is tilos.

A levendulás közelében a személygépkocsik számára ingyenes parkolási lehetőséget biztosítanak, az autóbuszok számára megállóhely lesz kijelölve a levendulás melletti szakaszon, ahol az utasok ki- és beszállásának idejére megállhat az autóbusz, de nem parkolhat. Az autóbuszokat a faluban található parkolókhoz irányítják.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Szakszervezetek: Magasabb bért, több jogot a munkavállalóknak!

2019. május 10. 09:49
Kivitelezhetetlennek nevezte az ellenzéki pártok által felvetett európai minimálbér bevezetését Palkovics Imre, a Magyar Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Hír Tv Magyarország élőben című műsorának május elsejei adásában. A szakszervezeti vezető szerint a javasolt intézkedés legnagyobb vesztesei a hazai kis- és közepes vállalkozások lennének, amelyek nem tudnák kigazdálkodni a magasabb bért. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint akár meglehetne határozni egy egységes uniós módszertant a minimálbéremelésre. „A célok tekintetében a szakszervezetek többé-kevésbé egyetértenek, ugyanakkor a hatékony érdekvédelem akkor tud megvalósulni, ha teljes az összefogás a szakszervezeti konföderációk között” – emelte ki Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Hatalmas az egyenlőtlenség a fizetésekben

2018. november 12. 08:02
A 2017. évi személyi jövedelemadó bevallások alapján a Policy Agenda megvizsgálta, hogy milyen béregyenlőtlenség figyelhető meg. Egyáltalán a klasszikus munkaviszonyos foglalkoztatás mennyire van jelen a dolgozói társadalomban. Nagyon torz bérrendszer, jelentős egyenlőtlenség, és sok radar alatti jövedelem – ezt mutatják a számok.