Elfogadta a kormány a Digitális Agrár Stratégiát

2019. augusztus 07. 09:18
A kormány elfogadta a Digitális Agrár Stratégiát (DAS), amelynek célja a magyar agrárium digitalizációjának előmozdítása. Az erről szóló kormányhatározat augusztus elején jelent meg a Magyar Közlönyben.

A határozat részletesen tartalmazza az egyes miniszterek feladatait, és a kormány hangsúlyozza, hogy várja a magyar polgárok, valamint a szakmai, társadalmi és tudományos szervezetek, illetve a piac szereplőinek javaslatait a stratégiával kapcsolatban. 

A kormányhatározat szerint az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) közzé kell tennie a Digitális Jólét Program részeként bemutatott Digitális Agrár Stratégiát.

A korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazásának elősegítése érdekében fejleszteni kell a mezőgazdasági termelők digitális kompetenciáit és ismereteit. Ennek érdekében szakképzési és kapcsolódó felnőttképzési – úgynevezett „Okos Gazda” – programokat indítanának,

 

Fejleszteni kell a termelők digitális kompetenciáit
 

 

és létrejöhet a digitális ismeretek megszerzésének, fejlesztésének szakmai megalapozását és a  mezőgazdaság digitális átalakulásához szükséges tudásbázis működtetését szolgáló Digitális Agrár Akadémia. Az illetékes minisztereknek idén október 31-ig át kell tekinteniük az agrár-felsőoktatási intézmények lehetőségeit a mezőgazdaság digitális átalakulásának elősegítése érdekében.

2021. december 31-ig az agrár-, a pénzügy-, valamint az innovációs és technológiai miniszternek intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy

a termelők térítésmentesen férhessenek hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mezőgazdasági termelés során hasznosítható meteorológiai adataihoz.

Célként tűzték ki az OMSZ földfelszíni mérőhálózatának megújítását, fejlesztését is.

A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer adataihoz szintén ingyenesen férhetnek majd hozzá a termelők, az erről szóló előterjesztést 2020. január 31-ig kell benyújtani a kormánynak. A kormányhatározat szerint

az Agrárkutatási és Innovációs Központban 2021 év végéig kialakítanak egy olyan „Okos Tesztüzemi Rendszert”, amely digitális eszközökkel térben és időben követi a mezőgazdasági üzemi folyamatokat,

csökkenti az adminisztratív terheket, illetve megvizsgálja a digitális átállás versenyképességi hatásait. 

A kormány támogatja azt is, hogy az Állatorvostudományi Egyetemen belül létrejöjjön a Digitális Élelmiszerlánc Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Központ. Ez élelmiszerláncvizsgáló, adatelemző, oktató, kutató, fejlesztő és innovációs központként gyakorlati támogatást nyújt majd az  agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek a digitalizációs lehetőségek fejlesztésével, és biztosítja a digitális technológián alapuló komplex állatorvosképzést.

A határozat szerint a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot mezőgazdasági gépek és technológiák, megoldások fejlesztésére, kipróbálására alkalmas tesztkörnyezetet is magába foglaló digitális agrármintagazdasággá fejlesztik, az ehhez szükséges intézkedéseket 2020. december 31-ig kell megtenni.

 

A történelmi épületegyüttes falai közt folyik a munka Mezőhegyesen
A Mezőhegyesi Ménesbirtokot digitális agrár-mintagazdasággá fejlesztik
 

 

A Digitális Agrár Stratégiáról részletesen olvashat a Magyar Mezőgazdaság 2019. augusztus 14-én megjelenő számában. 

 
magyamezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Meddig lehet fizetés nélküli szabadságon a dolgozó?

2022. február 14. 09:21
Az Adózóna olvasójának egyik dolgozója a járványhelyzetre tekintettel fizetés nélküli szabadságot kért 2020 áprilisában. Meddig maradhat otthon? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A 2019. évi adóváltozások

2019. január 18. 07:58
Azt sajnlattal vettük tudomásul, hogy idén a cafetéria rendszer gyökeresen átalakul, a legtöbb eddigi juttatás adómentessége vagy kedvezményes adóterhe megszűnik. De milyen további adóváltozásokra kell számítanunk?