Visszahozhatja a benzinársapkát a kormány? – erre utalt Orbán Viktor ma reggel

2023. szeptember 15. 14:08
Belengette a miniszterelnök, hogy visszatérhet az ársapka, amennyiben tovább emelkednek az üzemanyagárak. A kormányfő szerint ugyan kiment a divatból, mégis vannak olyan országok, amelyek visszahozzák őket.
Visszahozhatja a benzinársapkát a kormány? – erre utalt Orbán Viktor ma reggel
Nem lehetetlen, hogy ismét visszahozza az ársapkákat a kormány – erre tett utalást Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjújában, amikor arról beszélt, az ukránok mintegy 3,5-szeresére emelték a Barátság olajvezeték tranzitdíját, ami 48 milliárd forint többletköltséget jelentett a piaci szereplőknek és fél százalékponttal növelte meg az inflációt.
 
A kormányfő szerint ugyan az ársapkák kimentek a divatból, de vannak olyan országok, ahol visszahozzák őket. Bár konkrétumot nem említett, vélhetően Franciaországra gondolhatott, ahol pont a napokban üdvözölte a Bruno Le Maire pénzügyminiszter a TotalEnergies energetikai óriásvállalat döntését, miszerint december 31. után is fenntartja az üzemanyagár-sapkát.
 
A magyar miniszterelnök szerint az ukránok kiszúrtak a magyar családokkal.
 
Július vége óta, azaz több mint egy hónap leforgása alatt 8 százalékkal emelkedtek az üzemanyagárak hazai kutakon, ami miatt az augusztusi infláció az elemzői várakozásoknál is magasabb lett. Előzetesen abban lehetett bízni, hogy 16 százalék alá bukik a drágulás mértéke, ám az áremelkedés következtében a fogyasztói árak végül 16,4 százalékkal emelkedtek. Ahogy megírtuk, az üzemanyagár-emelkedés mögött egyrészt nemzetközi folyamatok (Oroszország és Szaúd-Arábia termeléscsökkentése), másrészt Magyarországot érintő, országspecifikus tényezők húzódtak, amelyek a régiós átlagnál magasabb árakhoz vezettek a kutakon. 
 
Mint ismert, a benzinársapkát tavaly decemberben vezette ki a kormány, miután országszerte fennakadások voltak az üzemanyag-ellátásban, így a korábbi állandóságot egy csapásra váltotta fel a piac szeszélye. Bár rövid ideig úgy tűnt, az árak, ha lassan is, de közelednek a 480 forintos hatósági árhoz, a nyári hónapokban végül olyan drasztikusan megemelkedtek, hogy ismét az év eleji csúcsokat ostromolják. A holtankoljak.hu szerint 
 
  • szeptember 15-én a benzin literje átlagosan 655 forintba, míg a gázolajé 676 forintba kerül. Utóbbi több mint 100 forinttal drágult meg az elmúlt két hónapban.
 
Ráadásul vélhetően koránt sincs vége az áremelkedéseknek, bizonyos jóslatok nem zárják ki, hogy jövőre 700 forint fölé emelkedhet a benzin és a gázolaj literje. Mind nemzetközi folyamatok, mind a hazai tényezők, mint a jövedéki adó uniós irányelv szerint történő emelése is ezt a forgatókönyvet valószínűsíti.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok

2023. július 31. 12:02
Jó pár termék ára a beszerzési árnál is alacsonyabb lesz, lehet majd SZÉP-kártyával is fizetni, az árstopoknak viszont vége.
 
Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok, ami azt jelenti, hogy az eddig hatósági áron kínált termékeket ismét az üzletek árazhatják majd be.

Megindul a kitermelés az ígéretes békési gázmezőn

2023. február 15. 13:07
A hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre tervezik növelni.
 
Hétfőn üzembe áll az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, Nyékpuszta mezőn a napokban megkezdődik a második kút fúrása is - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn az MTI-t.
 
A termelési tesztek alapján jelentős mennyiségű szénhidrogén-vagyon van a felfedezett mezőben
A kormány a hazai szükségleteket minél nagyobb arányban belföldi forrásból kiszolgálva erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát - hangsúlyozta közleményében a tárca.