Vita a feketegazdaságról a Pénzügyminisztériumban

2018. július 23. 13:50
„A feketegazdaságot nem szabad teljesen megszüntetni”, „a feketegazdaság és a korrupció azonos fogalmak”, „a társadalom ellenőrzése fontosabb, mint az adóhatósági ellenőrzés”, „a feketegazdaság elmulasztása nem a számlaadás elmulasztása, hanem annál jóval több”, „a kiskereskedelem a feketegazdaság táptalaja” - többek között ezekkel a provokatívnak szánt, vitaindító kérdésekkel indult az a KKVHÁZ által szervezett 2 órás klubrendezvény, amelyre 2018. július 9-én került sor a Pénzügyminisztériumban.

A KKVHÁZ egy olyan kezdeményezés, amely családi, mikro- és kisvállalkozások gazdasági klubjaként szolgál, tudásmegosztási, kapcsolatépítési és közösségi élmény céljából jött létre, továbbá igény esetén szakmai segítséget is nyújt tagjainak. A klubrendezvényen a KKVHÁZ meghívására a LIGA Szakszervezetek is részt vett. A helyszínen mintegy 35 fő közreműködésével zajlottak az események, de online is részt lehetett venni azon, illetve szavazni lehetett a fentebb említett kérdésekben. A résztvevői kör vegyes volt, jellemzően a szolgáltatói szektor képviseltette magát, de voltak olyan vállalkozások, vállalkozók, akik az ipar, mezőgazdaság és kutatás-fejlesztés területéről érkeztek.

A kerekasztal-beszélgetéseket rövid bevezető előadások előzték meg. 3-3 perces felszólalásokban többek között Fekete István, a Henkel Magyarország Kft. tavaly leköszönt elnök-vezérigazgatója, Horváth Attila, vám –és adóügyi szakértő, Csuri Ferenc, a Kludi Szerelvények Kft ügyvezetője osztotta meg gondolatait. Alapvetően egyetértés volt a felszólalók között, hogy a magyar kormány és gazdaság jó irányba megy a kifehérítési törekvéseket illetően, de fontos az egyén tisztességes hozzáállása is és a magával hozott értékrendszer is.

A LIGA részvételével is zajló kerekasztal beszélgetésen összefoglalóan a következőek hangzottak el:

• A gazdaság kifehérítése csak akkor indulhat el jó irányba, ha azokat egyéni, transzparens, motivációs célok kitűzése előzi meg.
• A feketegazdaságot nem célszerű megszüntetni azokon a területeken, ahol az „az emberi természettel nem összeegyeztethető” (ilyen például a ház körüli munka).
• A társadalmi felelősségvállalás nélkül az adóhatóság tehetetlen.
• Már középiskolában szükséges lenne elkezdeni a diákok pénzügyi-gazdasági oktatását.

A rendezvényről szóló hivatalos tudósítás és a képek az alábbi linken tekinthetőek meg:

https://www.kkvhaz.hu/cikk/2880-a-fekete-gazdasag-elenk-vitat-valtott-ki

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Japán az unión kívül a magyar élelmiszerexport legfőbb célországa

2017. június 20. 08:51
Japán - az unión kívül - a magyar élelmiszerexport legfőbb célországa, ezért is lett az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) díszvendége - jelentette be a földművelésügyi miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.

Ez nagy probléma: túl sok a só a kenyérben (videó)

2016. szeptember 09. 08:48
Nyolcvan különböző sütőipari termékből harminc esetében találtak kifogást a fogyasztóvédők. A kenyerekkel és péksüteményekkel kapcsolatban a legjellemzőbb probléma a túl magas sótartalom volt, néhány terméknél pedig a zsírtartalom nem volt megfelelő.