Vonultak a szakszervezetek az Andrássy úton

2019. május 02. 07:39
Munkavállalói jogokat követeltek

Nagyjából 1500 ember vonult a szakszervezetek felhívására a a Kodály köröndről a Városligetbe. A Magyar Szakszervezeti Szövetség, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma által meghirdetett demonstráción a szakszervezetek követeléseink adnak nyomatékot. Mit követelnek a tiltakozók?

 A munkavállalókat védő, hatásosabb munka törvénykönyvét.

A sztrájkjog újraszabályozását illetve párbeszédet a hatalom birtokosai és a szakszervezetek között.

A bérek emelkedését figyelembe vevő nyugdíjemelést valamint rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozását.

A korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozását.

Forrás: Népszava

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Március 15-e öröksége

2019. március 18. 07:32
A márciusi ifjak a 12 pontban megfogalmazták az ország előtt álló legsürgetőbb feladatokat: kiálltak a sajtó szabadságáéért, a törvény előtti egyenlőségért, a közös teherviselésért… ám azt kevesen tudják, hogy a 1848. március 15-e a társadalmi folyamatokat is felgyorsította; végső soron lehetővé tette a munkaidő maximalizálását vagy a kollektív szerződések megkötését is.

Pogátsa: az embereknek fogalmuk sem volt, mire jók a kapitalizmusban a szakszervezetek

2019. február 11. 07:54
„Az elmúlt 30 évben a magyarok nem tudták, mire jó a szakszervezet. Ez érthető is, hiszen a pártállamban a szakszervezet nem volt más, mint a kommunista párt gumipecsétje. Nem csoda, ha a rendszerváltás után az embereknek fogalmuk sem volt, mire jók a kapitalizmusban a szakszervezetek. Ennek következménye volt a szakszervezetek 30 évig tartó szereptévesztése, amelyet egyes szakszervezeti vezetők végtelen romlottsága és korruptsága is súlyosbított” – ezt Pogátsa Zoltán szociológus, az Új Egyenlőség alapítója mondta a Heteknek adott interjújában.