Vörös kód

2018. augusztus 02. 07:49
Magyarországon hőségriadó lépett érvénybe. A LIGA honlapon már többször foglalkoztunk azzal, hogyan kezeljük a hőséget a munkahelyen. Most szakértőink arra hívják fel a figyelmet, hogy a hőség elleni védekezés néhány formája és módszere legalább olyan veszélyes lehet egészségügyi szempontból, mint maga a hőség.

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának a 2018.07.26-án megjelent a felhívása a hőségben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban. A szokatlanul nagy meleg, a napokig tartó hőség mindenkit megvisel, de rendkívül megterhelően hat a fizikai munkát végzők szervezetére. A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a meleg, forró napokhoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján, a nyári napokon várható magas napi középhőmérsékletre és hőségriasztásokra tekintettel a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya (a továbbiakban: Munkavédelmi Főosztály) felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a hőséghullámok veszélyeire, valamint a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A PM Munkavédelmi Főosztály felhívása kizárólag a hőségre, a melegre koncentrál, holott a hőség elleni védekezés néhány formája és módszere legalább olyan veszélyes lehet egészségügyi szempontból, mint maga a hőség. Ezek a következők:


1. A nyílászárók (ablakok, ajtók,) nyitva tartása jelentős huzathatással jár, ezért két veszélyt hordoz magában:
a. a huzat egészségügyi hatásai, (a szem, az arcüreg, a fül, ízületek, izmok gyulladásos megbetegedései, megfázások, stb.)
b. a huzathatás váratlanul becsapja a nyitott, de nem rögzített nyílászárókat, ezzel baleseti sérülést okozhat.
A nyílászárókat zárt és nyitott állapotban is rögzíteni szükséges. A nem rögzíthető nyílászáró szabálytalan!

2. A légkondicionálók alkalmatlansága, illetve helytelen használata ugyanolyan egészségügyi kockázatokkal járhat, mint a huzathatás:
a. a szakember által végzett klímatisztítás és –fertőtlenítés sok biológiai problémát, allergiát megelőzhet! Ez vonatkozik az épületekre, létesítményekre, de a járművekre is.
b. a nagy hőmérsékletkülönbségre állított klíma! A szervezet nehezen alkalmazkodik, ezért a fokozatosság elvét szükséges betartani, ha eltérő hőmérsékletű terekben váltakozva kell munkát végeznünk, tartózkodnunk.
c. közvetlenül a személyekre irányított klíma!

3. Fizikai munka végzése esetén a test lehűtésére jól használhatók az állítható hőmérsékletű zuhanyzók, de sok esetben a fizikai munkavégzés helyéhez közel eső folyóvízben (patak, folyó, tó, horgásztó, bányató, stb.) - többnyire ismeretlen és tiltott helyeken - próbálják hűsíteni magukat a munkavállalók! Az engedélyezett helyeken is fontos az óvatosság, a körültekintés, a fokozatosság!

4. Túlhűtik a védőitalként adott folyadékot, a munkavállalók „leforrázzák” a torkukat!

5. Sok munkahelyen és irodaházban találkozhatunk azzal a problémával, hogy a „server” szoba hűtése nem megfelelő ezért sarkig nyitva van az ajtaja. A probléma az, hogy legtöbbször szabálytalan a villanyszerelés, így a kisfeszültségű villamos berendezések közvetlenül elérhetők (áramütés veszélye!).

6. A szabadban tartózkodók esetén fontos az UV sugárzás elleni védelem – fényvédő krémek, kalap, jól szellőző öltözet… 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Vízilétesítmények tájrehabilitációja a Hortobágyon

2018. augusztus 15. 08:38
Csaknem ötezer hektáron javul a Hortobágy vízháztartása a legnagyobb hazai környezetvédelmi Life-projekt, a legelőtavak élőhelykezelése, illetve a vízilétesítmények tájrehabilitációja eredményeként - közölte az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón a helyszínen.

Nyugdíj vagy munkabér - Októberi Ab-mustra

2017. november 08. 07:28
Az Alkotmánybíróság nem találta alaptörvény-ellenesnek az ún. kettős juttatás tilalmát: az állam alkotmányosan függesztette fel 2013-ban az öregségi nyugdíjban részesülő, de ezzel párhuzamosan állami szolgálatban álló személyek (bírák, ügyészek, igazságügyi alkalmazottak) nyugdíjának folyósítását.