Hírek

Bezár a miskolctapolcai Barlangfürdő, de száraz lábbal bejárható

2023. január 27. 19:41
Bezár a miskolctapolcai Barlangfürdő, de száraz lábbal bejárható
A Barlangfürdőt üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. sem telefonos, sem írásos megkeresésünkre nem adott konkrét választ arra a kérdésünkre, hogy január 9-től vajon csak a szokásos éves karbantartás kezdődik, vagy meghatározatlan időre bezárják a fürdőt. Információt végül a polgármesteri hivatal szóvivője, Szántó Rita szolgáltatott, aki e-mailben a következőket írta a Turizmus.com-nak: „Vendégeink teljes biztonsága érdekében évről évre ellenőrizzük és javítjuk a barlangi rész sziklafalazatát, mely idő alatt a fürdő zárva tart. A karbantartás 2023. január 9-től 25-ig tart, az Aquaterápia gyógyászati szolgáltatásai január 9.és 22. között szünetelnek".
 

Franciaországban újabb általános sztrájk várható

2023. január 27. 19:33
Franciaországban újabb általános sztrájk várható
Franciaországban újabb általános sztrájkot hirdettek a szakszervezetek a január 31. körüli napokra, ami a légi, a vasúti és a városi tömegközlekedésre is hatással lehet.
A mozdonyvezetők ráadásul egyhetes sztrájkot tartanak, január 26. és február 2. között. A Crisis24 értesülései szerint a légiforgalmi irányítók január 30. és február 1. között terveznek sztrájkolni, a repülőterek és a síliftek személyzete január 31-én, és ezen a napon számos más szektor dolgozói is csatlakoznak a sztrájkhoz.

AGROmashEXPO 2023: Beszélgetés Kalmár Tiborral a Väderstad Magyarország Kft. igazgatójával (videó)

2023. január 27. 18:55
AGROmashEXPO 2023: Beszélgetés Kalmár Tiborral a Väderstad Magyarország Kft. igazgatójával (videó)
Kalmár Tiborral a Väderstad Magyarország Kft igazgatójával, valamint Kovács Gábor területi képviselővel beszélgetett Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport ügyvezető igazgatója, az AGROmashEXPO-n.

A számok ugyan jók, mégis megroppanóban a hazai agrárium?

2023. január 27. 18:40
A számok ugyan jók, mégis megroppanóban a hazai agrárium?
A termelési volumennel súlyos gondok adódtak.
 
Jelentősen, mintegy 15 százalékkal nőtt a hazai mezőgazdaság teljesítménye 2022-ben, de a csaknem 4000 milliárd forintos folyó áras kibocsátási eredmény komoly anomáliákat takar - írja a novekedes.hu az elemzésében.
 
Értékben növekedés volt tapasztalható
A növekedés azoknak az áremelkedéseknek köszönhető, ami teljes mértékben uralja az agrárpiacot is, míg a termelés mennyiségi értelemben szinte minden ágazatban visszaesett.
 

FruitVeb: jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek.

2023. január 27. 18:08
FruitVeb: jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek.
Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.
 
Bár sem az enyhe tél, sem a kiszámíthatatlan tavasz nem kedvez az almatermelésnek, a csapadékkal telítődött talaj segíti a gyümölcsfák tavaszi kihajtását. Ha nem kellene számolni rendkívüli időjárással a következő hónapokban, a tavalyi gyenge termés után legalább átlagos mennyiségre lehetne számítani az idén – írták.

Milyen növényvédő szert lehet drónról permetezni? Erre nagyon figyelj!

2023. január 27. 17:59
Milyen növényvédő szert lehet drónról permetezni? Erre nagyon figyelj!
Fontos információk a drónról alkalmazható növényvédő szerekről és engedélyezési eljárásukról.
 
A 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről jogszabály rögzíti, hogy pilóta nélküli légijárművel (drónnal) kizárólag a pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termék (készítmény) juttatható ki – írja összefoglalójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
 

Nehezebb lesz fiatal gazdának lenni, mint eddig

2023. január 27. 17:50
Nehezebb lesz fiatal gazdának lenni, mint eddig
Idén kettő dolgot nem lehet csinálni a mezőgazdaságban: megszokásból gazdálkodni és megszokásból támogatást igényelni.
 
Erről dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára beszélt az AGROmashEXPO keretében szervezett szántóföldi szakmai napon. Mint mondta, az egységes kérelem beadásához tartalmilag már nagyrészt összeálltak a szükséges rendeletek, amelyek márciusban fognak megjelenni. A szakmai tartalom azonban már előbb, február elején megismerhető lesz.
 
Egy rendeletben jelennek majd meg az alaptámogatás (BISS), a visszaosztó támogatás (CRISS) részletei és az átmeneti nemzeti támogatások alapelvei.

Változások a műtrágyák és termésnövelő anyagok engedélyezésében – szerezz infót az AGROmashEXPO-n!

2023. január 27. 17:38
Változások a műtrágyák és termésnövelő anyagok engedélyezésében – szerezz infót az AGROmashEXPO-n!
Forduljon bizalommal a CerTrust Kft. bejelentett szervezethez, találkozzunk az AGROmashEXPO-n!
 
2022-ben az "EK-műtrágyák" forgalmazására vonatkozó 2003/2003/EK rendeletet az uniós termésnövelő anyagok forgalmazását szabályozó (EU) 2019/1009 rendelet váltotta fel, amely további termésnövelők, pl.: növényi biostimulánsok, szerves trágyák, talajkondicionálók, meszező anyagok, és inhibitorok forgalomba hozatalát is lehetővé teszi az EU közös piacán. Az új rendelet szerinti tanúsításban nyújt segítséget a hazai alapítású CerTrust Vizsgáló és Tanúsító Kft.

Bírságot kockáztatsz, ha nem szolgáltatsz adatot

2023. január 27. 17:34
Bírságot kockáztatsz, ha nem szolgáltatsz adatot
A talajvédelmi hatóság 10 000-100 000 forint közötti összeget szabhat ki.
 
A nitrátérzékeny területeken gazdálkodóknak, valamint a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben állatot tart* az előző naptári évre vonatkozóan (január 1.-december 31.) adatszolgáltatást kell tennie a gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján 2022. január 1.-2022. március 31. között - írja a nak.hu a tájékoztatójában.
 

Mennyire toxinos a magyar és az ukrán kukorica?

2023. január 27. 17:20
Mennyire toxinos a magyar és az ukrán kukorica?
Párkányi Gábor, a Mertcontrol Hungary Kft. ügyvezető igazgatója beszélt erről a szántóföldi szakmai napon az AGROmashEXPO-n.
 
A 2022-es aszály a szántóföldi növénytermesztésben az óriási terméskiesések éve volt, főleg a kukorica esetében. Viszont a katasztrofális mértékű terméscsökkenéssel párhuzamosan megjelent az aflatoxin jelenlétének veszélye is. Az aflatoxin-határérték rendeletben van rögzítve Magyarországon, mivel súlyos egészségkárosító hatása van, ha belekerül az élelmiszerekbe vagy a takarmányokba.
«12345678910...»