Kapcsolódó tartalmak: gyümölcs

Hír: Sokan eszik ezeket a növényeket: nem is sejtik, valójában mérgezőek

2020. június 15. 07:55
 
Óvakodj ezektől a növényektől vagy bizonyos részeiktől, amiket lehet, hogy te is gyakran fogyasztasz! Sok olyan gyümölcs, zöldség, gumó és más növény van, amit szívesen eszünk, de titokban veszélyt jelenthetnek az egészségünkre, ha nem megfelelő módon készítjük el vagy esszük meg őket.

Hír: A koronavírus nyertesei: még jól is járhatnak a járvánnyal a nógrádi kistermelők

2020. május 27. 08:10
 
A koronavírus-járvány nyomában terjedő gazdasági recesszió ugyan várhatóan még egy jó darabig velünk marad, ám a korlátozások hoztak pozitív dolgokat is az életünkbe. Ilyen például az, hogy a korlátozások miatt sokan átértékelték eddigi vásárlási szokásaikat, és a jövőben - a vírus elvonulta után is - sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek majd a helyi gazdaság támogatására. Utóbbihoz remek alapot nyújtanak a fizikai és online értelemben is egyre szaporodó termelői piacok, ahol vásárlásainkkal a nagy áruházakat, beszállítókat és tömegtermelőket kikerülve kifejezetten helyi termelőktől, kisvállalkozóktól szerezhetjük be a szükséges mindennapi ellátmányt.

Hír: Borzasztóan kevés gyümölcsöt és zöldséget esznek a magyarok, és ez baj

2020. június 18. 12:12
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – az Európai Friss Kalandok program keretében – 2020. június 17-re, azaz a mai napra hirdette meg Zöldség- és gyümölcsnapját, amelyen arra buzdít mindenkit, hogy minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket fogyasszon. A kezdeményezés célja egyrészt felhívni a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára egészségünk megőrzése érdekében, másrészt a hazai agrárium minőségi termékeinek megismertetése.

Hír: Gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Hatvanban

2020. július 24. 07:34
 
A magas hozzáadott érték, a tapasztalat, a megfelelő kockázatkezelés, a jól felmért piaci igények, az ehhez alakított termelési struktúra és korszerű technológia adja egy vállalkozás eredményességét, a kormányzat a támogatások révén ehhez eszközt tud biztosítani – jelentette ki Feldman Zsolt a Simon családi gazdaság gyümölcsfeldolgozó üzemének átadásán, Hatvanban. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Vidékfejlesztési Program élelmiszeripar (ÉLIP) fejlesztését célzó támogatása keretében mintegy 900 projekt nyert támogatást összesen 160 milliárd forint értékben.
 

Hír: Brutálisan magasak a hazai gyümölcsárak

2020. szeptember 15. 10:46
 
A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal(!) drágult.

Hír: Döbbenetes drágulás: aranyáron mérik a szezon slágergyümölcsét a magyar piacokon

2021. január 26. 09:01
 
Bár a kilóárak alaposan megszaladtak, egyelőre talán még nem kell attól tartani, hogy hamarosan luxuscikk lesz Magyarországon az alma. Már csak azért is, mert rengeteg jó tulajdonsággal bír. A HelloVidék ezeket gyűjtötte össze.

Hír: Aranyáron jelent meg a piacokon a magyar szamóca: ezért ennyire drága évről évre

2021. április 20. 08:09
 
A szamóca az egyetlen hazai gyümölcs, amelynek termőterülete az új évezredben idehaza számottevően növekedett. Míg a KSH adatai szerint 2004-ben 600 hektáron termelték, addig a terület 2019-re 128 hektárral nagyobb lett. (Az összképet rontja, hogy ez a terület az 1980-as évek közepén még 1800 hektár felett volt.) A lassan emelkedő termelési kedvet azonban rengeteg kihívás alakítja napjainkban is.

Hír: Óriási drágulás jön: ha ez így megy tovább, luxus lesz a magyar zöldség, gyümölcs

2021. május 04. 09:34
 
Országszerte jelentős károkat okoztak a gyümölcstermesztésben az április eleji fagyok, derült ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács beszámolójából. A hónapban számos gyümölcsfaj virágzik, ezért a termelők még reménykednek.

Hír: Horror áron mérhetik idén a szezon sláger gyümölcsét a piacokon: mi történt a terméssel?

2021. július 07. 07:58
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem idén, a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak. Ez viszont egészen biztosan kihat majd a gyümölcs árára is. Most annak jártunk utána, hogy jelenleg hol és mennyibe kerül a gyümölcs kilója. Illetve érdemes-e bevásárolni belőle, ha már most elkezdenénk befőzni a lekvárokat, befőtteket. Lássuk milyen termés várható idén és hogyan alakulnak az árak.

Hír: Drága mulatság lesz idén a kajszibefőzés: alig termett a népszerű gyümölcsből

2021. július 21. 17:21
 
A tavaszi virágzáskori lehűlés és fagyok miatt idén – térségenként változóan – a kajszitermés 70-95 százalékos kiesése várható, derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A klímaváltozás miatt hosszabb távon mindenképp szükséges új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtahasználat optimalizálása és a termesztés korszerűsítése.