Kapcsolódó tartalmak: Kéri Ádám

Hír: Jogsértések

2016. március 23. 10:45
 
dr. Kéri Ádám ügyvéddel készült interjú a munkaadóknál tapasztalat jogsértésekkel kapcsolatban.  

Hír: Jár-e húsvét hétfőre fizetés?

2016. szeptember 02. 08:36
 
Egy kis kereskedelmi egységben, folyamatos munkarendben, havi díjazásban dolgozom. Kérdésem arra vonatkozna, hogy fizetett ünnep esetén konkrétan ez év húsvét hétfőre jár-e fizetett ünnep, ha hétvégén dolgoztam? A bérszámfejtő arra hivatkozott, hogy mivel szombaton dolgoztam nekem szabadnap jár és nem fizetett ünnep.

Hír: Új munka- és pihenőidő, munkavédelmi, cafeteria szabályok érkeznek

2016. december 08. 09:18
 
Az alábbiakban táblázatos formában összegezzük a legfontosabb jogszabályi változásokat a foglalkoztatás területén. (Az Mt. a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv.-t, a Met. a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV.tv.-t, az Mvt. az 1993. évi XCIII.tv-t, míg a MüM rendelet az Mvt. végrehajtási rendeletét jelentik.)

Hír: Munkahelyi alkoholszondás ellenőrzés

2022. július 25. 07:56
 
A munkáltató alkalomszerűen alkoholszondás vizsgálatot rendelhet el bizonyos munkavállalók esetében? Esetleg egy napon végig szondáztathatja az összes munkavállalóját? Mit tehet a munkáltató, ha valamelyik munkavállalója megtagadja a szondáztatást? Olvasónk kérdéseire dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Hír: Az írásbeliség követelménye a munkajogban

2022. augusztus 26. 08:33
 
A járványügyi korlátozások, illetve a távmunkavégzés terjedése egyre több alkalommal veti fel a kérdést, hogy mit tekinthetünk a munkajogban írásbeli jognyilatkozatnak. A munkajog a polgári jogtól eltérő szabályokat alkalmaz az írásbeliségre, így érdemes példákkal áttekinteni az előírásokat.

Hír: Erre figyeljen a szabadság órásításánál

2022. augusztus 26. 08:35
 
Gyakran felmerülő kérdés, hogy miképpen kell értelmezni a munka törvénykönyve azon előírását, hogy a szabadág bizonyos esetekben munkanap helyett órában is nyilvántartható. Az alábbiakban a szabadság nyilvántartásának és kiadásának szabályait járjuk körbe:
 

Hír: A pihenőidő értelmezéséről döntött a Kúria

2022. augusztus 26. 08:36
 
A munka- és pihenőidő szabályai az alapvető jelentőségű foglalkoztatási szabályok részét képezik. Az alábbiakban a pihenőidőre vonatkozó törvényi szabályok Kúria által történő értelmezését (BH2022.161.) mutatjuk be:
 

Hír: Ez a helyzet, amikor gyanúsan aktuális hirdetésekkel találkozunk

2022. augusztus 26. 08:38
 
Egyre több tagállami adatvédelmi hatóság kifogásolja azt a körülményt, hogy az egyes honlapok, illetve tartalomszolgáltatók a látogatókról különféle adatokat gyűjtenek. Érdekli ugyanis őket az, hogy ki, milyen célból, és milyen körülmények között fogyaszt egy bizonyos tartalmat, látogat honlapot. Számukra ezen adatok alapján ráadásul reklámok is megjeleníthetőek, amelyekből jelentős bevétel generálható. Ezen adatkezeléseket a tagállami adatvédelmi hatóságok azonban növekvő gyanakvással szemlélik.

Hír: Bérpótlékok fizetése egyszerűsített foglalkoztatás esetében

2022. augusztus 26. 08:39
 
Itt az egyszerűsített foglalkoztatás fő szezonja, ennek a legfontosabb aspektusait így be is mutatjuk. Az alábbiakban az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó bérpótlékfizetési szabályok kerülnek bemutatásra:
 

Hír: Kúria: Az egészségügyi szolgáltató felel a hátramaradt hozzátartozó eltartásáért is

2022. augusztus 26. 08:40
 
A Kúria friss eseti döntésében azt vizsgálta, hogy meddig terjed az egészségügyi szolgáltató felelőssége, amennyiben a páciens a szolgáltató felróható mulasztása folytán életét veszti. A döntés (BH2022.154.) részleteit az alábbiakban mutatjuk be:
«12»