Kapcsolódó tartalmak: szőlő

Hír: Amerikai szőlőkabóca elleni megelőzési védekezéshez kérelmek benyújtása márciusban

2016. február 29. 08:04
 
A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján vissza nem térítendő támogatás igényelhető a szőlőültetvényen kijuttatott növényvédőszer vételárához növényegészségügyi megelőzés, illetve felszámolás elvégzéshez. Az intézkedés célja: a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

Hír: Az eredetvédelem megfelelő használata előnyt jelent a borászatban

2016. március 07. 08:30
 
A földrajzi árujelzők használata jó eszköz a szőlő- és bortermelés jövedelmezőségének fenntartására, javítására és a piaci helyzet megszilárdítására – hangsúlyozta előadásában Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár a Borjog és Bormarketing konferencián Budapesten.

Hír: Erősödött a borexport, csökkent az import 2015-ben

2016. március 09. 07:51
 
A mennyiség szinten tartása mellett nőtt a magyar borexport értéke, és csökkent a borimport mennyisége 2015-ben az előző évhez képest - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.
 

Hír: Elfagytak a szőlőültetvények a Soproni borvidéken az éjjel

2016. május 03. 07:50
 
A Soproni borvidéken mintegy hetven-nyolcvan százalékban elfagytak a szőlőültetvények az elmúlt éjszakai hidegben - tájékoztatta a Sopron Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke az MTI-t.

Hír: Korán felbukkant a szőlőültetvények egyik legnagyobb ellensége

2016. május 20. 08:25
 
Idő előtt jelentkeztek az első szőlőmegbetegedések idehaza. Egyes borvidékeken nagyon intenzív védekezést kellett alkalmazni.

Hír: Kimutatták: aki szőlőt eszik, sokkal jobban vezet

2016. szeptember 06. 08:05
 
A szőlő antioxidáns tartalma és egészségvédő szerepe eddig is ismert volt, egy friss kutatás azonban most igazolta, hogy a gyümölcs levének fogyasztása a kognitív képességeket, így az autóvezetésben fontos szerepet játszó reakcióidőt is javítja.

Hír: Miért éppen a Saszla a magyarok csemegeszőlője?

2016. szeptember 23. 07:54
 
Erre a kérdésre én magam sosem tudtam megadni a választ. Lehet, hogy éppen azért, amiért szőlő termő vidéken nőttem fel és kóstoltam sok-sok szőlő fajtát, nemcsak csemegét, hanem borszőlőt is. Az igazság az, hogy nem értem, miért a saszlát árusítják minden piacon, mint a Csemegeszőlő.

Hír: A gyerekek körében népszerűsítette a szüretet Kiss Eliza miniszteri biztos

2016. október 19. 08:29
 
Általános Iskolás diákok rajzórájára látogatott Kiss Eliza, kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos, ahol a szüretről, a szőlőből készült élelmiszerekről, az egészségtudatos táplálkozásról beszélgetett, továbbá ismertette a tárca szüreti rajzpályázatát. A gyerekek magyar szőlőt, valamint a Tornai Pincészet és a mitiszol.hu szőlőleveit kapták ajándékba.

Hír: Közérdekű védekezés a szőlőültetvények védelmében

2017. július 27. 09:53
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatja a lakosságot, hogy ezekben a napokban is zajlik a gondozatlan szőlőültetvények felszámolása a Dunántúlon. A hatósági eljárás fő célja, hogy minél több gazda vegye gondozásba újra a birtokában lévő elhanyagolt szőlőültetvényt. Közérdekű védekezésre csak azokon a területeken kerül sor, ahol a művelésre irányuló felszólítás nem hozta meg a várt eredményt. Fontos hangsúlyozni, hogy a hatósági beavatkozás az egészséges termőterületek védelmét szolgálja.

Hír: Hosszú távra kívánjuk rendezni a szőlőfelvásárlás viszonyrendszerét

2017. július 28. 07:46
 
Magyarország jelentős szőlőfelvásárló pincészeteivel folytatott egyeztetést a Földművelésügyi Minisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, amelynek során a borszőlő értékesítését és vásárlását szabályozó HNT piacszervezési intézkedés gyakorlati kérdéseit vitatták meg.
 
«123»