Amerikai szőlőkabóca elleni megelőzési védekezéshez kérelmek benyújtása márciusban

2016. február 29. 08:04
A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján vissza nem térítendő támogatás igényelhető a szőlőültetvényen kijuttatott növényvédőszer vételárához növényegészségügyi megelőzés, illetve felszámolás elvégzéshez. Az intézkedés célja: a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.
 

Az amerikiai szőlőkabóca elleni megelőzési védekezéshez igénybe vehető támogatásra márciusban kell benyújtani a kérelmeket. 

Amennyiben a szőlőtermelők a fitoplazma fertőzés kialakulásának megelőzése érdekében nem ún. körülhatárolt területen belül (ahol kötelező a védekezés) végeznek növényvédőszeres kezelést és növényegészségügyi megelőzési támogatást kívánnak igénybe venni, a növényvédőszer beszerzése előtt megelőzési támogatás igénybevételére vonatkozó kérelmet kell benyújtaniuk. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) 2016. március 1. és március 31. közötti időszakban lehet benyújtani 12/2016. (II. 24.) MVH Közleményben rendszeresített nyomtatványon.

Az MVH befogadási nyilatkozatban értesíti az ügyfeleket, amennyiben a kérelem megfelel az eljárás lefolytatásához szükséges, jogszabályban előírt tartalmi és formai követelményeknek. Fontos! Növényegészségügyi megelőzés esetében a támogatási kérelem benyújtásának előfeltétele a befogadott megelőzési támogatás igénybevételére vonatkozó kérelem megléte!

A később benyújtandó támogatási kérelem kapcsán az MVH önálló közleményt jelentet majd meg.

Az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszer kiválasztása kapcsán fokozottan felhívjuk továbbá az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programban is részt vevő szőlőtermelők figyelmét a programban meghatározott kötelezettségek betartására.

Kapcsolódó cikkek

Kevesebb az idén a cseresznye

2017. június 02. 07:47
A Magyarországon megtermett étkezési gyümölcs jelentős részét exportálják

Tájékoztató rendezvény a mezőgazdaság számára

2017. december 06. 07:55
A MÉDOSZ kedden tartotta első tájékoztató rendezvényét a mezőgazdaságban foglalkoztatottak számára munkavédelem témában.