Amerikai szőlőkabóca elleni megelőzési védekezéshez kérelmek benyújtása márciusban

2016. február 29. 08:04
A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján vissza nem térítendő támogatás igényelhető a szőlőültetvényen kijuttatott növényvédőszer vételárához növényegészségügyi megelőzés, illetve felszámolás elvégzéshez. Az intézkedés célja: a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.
 

Az amerikiai szőlőkabóca elleni megelőzési védekezéshez igénybe vehető támogatásra márciusban kell benyújtani a kérelmeket. 

Amennyiben a szőlőtermelők a fitoplazma fertőzés kialakulásának megelőzése érdekében nem ún. körülhatárolt területen belül (ahol kötelező a védekezés) végeznek növényvédőszeres kezelést és növényegészségügyi megelőzési támogatást kívánnak igénybe venni, a növényvédőszer beszerzése előtt megelőzési támogatás igénybevételére vonatkozó kérelmet kell benyújtaniuk. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) 2016. március 1. és március 31. közötti időszakban lehet benyújtani 12/2016. (II. 24.) MVH Közleményben rendszeresített nyomtatványon.

Az MVH befogadási nyilatkozatban értesíti az ügyfeleket, amennyiben a kérelem megfelel az eljárás lefolytatásához szükséges, jogszabályban előírt tartalmi és formai követelményeknek. Fontos! Növényegészségügyi megelőzés esetében a támogatási kérelem benyújtásának előfeltétele a befogadott megelőzési támogatás igénybevételére vonatkozó kérelem megléte!

A később benyújtandó támogatási kérelem kapcsán az MVH önálló közleményt jelentet majd meg.

Az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszer kiválasztása kapcsán fokozottan felhívjuk továbbá az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programban is részt vevő szőlőtermelők figyelmét a programban meghatározott kötelezettségek betartására.

Kapcsolódó cikkek

Agrárminisztérium: Meg kell állítani a gazdatársadalom elöregedését

2018. augusztus 28. 08:17
Kis Miklós Zsolt megjegyezte, hogy Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is 65 év feletti a gazdák harmada

Elutasítottuk, hogy Brüsszel migránsoknak adja az agrárpénzeket

2017. december 13. 12:46
Elutasította Magyarország Brüsszelben, hogy az unió migrációs célokra fordítsa a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak egy részét. Az uniós agrárminiszteri tanács most először egyeztetett az Európai Bizottság (EB) november végén nyilvánosságra hozott, új KAP-terveket tartalmazó hivatalos közleményéről. Jogszabályi javaslatok jövő júniusban várhatók.