16 városban már biztos lesz blokád január 19-én

2019. január 08. 07:58
Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint eddig ennyi helyről jelezték, hogy részt vesznek a január 19-ére tervezett országos megmozdulásban.

Országos demonstrációt hirdettek a szakszervezetek a legutóbbi, január 5-i tüntetésen január 19-ére. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Kossuth téren akkor útlezárásokat és hídfoglalásokat ígért, és azt mondta, január 19-én "leáll az ország".

Kordás az ATV Heti Napló című műsorában Sváby András vendégeként is beszélt erről, akkor azt mondta, már beadták a területfoglalási engedélyeket az útlezárásokhoz, és

eddig 16 városból jelezték, hogy részt vesznek a megmozdulásokban.

Azt is elmondta, január 19-én még nem sztrájkot tartanak, ez csak egy országos tiltakozó demonstráció lesz, egy időben több helyen félpályás útlezárásokkal. Kordás szerint az utak eltorlaszolásával meg lehet állítani egy országot, és ez a céljuk. Mint mondta, a megyei képviseleteik koordinálják az akciókat, hogy egyszerre szervezzék meg azokat a nagyobb városokban és megyeszékhelyeken.

Arról is beszélt, hogy bár január 19-én lesznek a központi középiskolai felvételik, ők nem a gyerekekkel akarnak kitolni, ezért úgy időzítik majd a blokádot, hogy ne a felvételikre eljutást, vagy az onnan elvonulást akadályozzák.

Beszélt egy esedékes későbbi sztrájkról is, azt mondta, a sztrájkszakértők szerint is megszervezhető a sztrájk, de ehhez sztrájkbizottságokat kell alakítani, ez pedig egy folyamat része.

Mint mondta, a törvény szerint ha a munkáltató nem határozható meg, akkor a kormányfőhöz kell fordulni, hogy jelölje ki a tárgyalódelegációt, és induljanak el az egyeztetések, ennek a határidői is meg vannak szabva. Ha az egyeztetések nem indulnak el, vagy nem vezetnek eredményre, a sztrájktörvény szerint akkor következhet a figyelmeztető, majd a tartósabb sztrájk.

Azt is mondta, hogy a versenyszférában bárhol lehet sztrájkolni, a közszolgáltatóknál és a közszféra területén viszont a törvény szerint van kötelező minimumszolgáltatás.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Evett már Ön füstölt dinnyét?

2018. augusztus 14. 08:30
Will Horowitz, New York-i séf különleges étellel, sóban szárított, füstölt görögdinnyével kápráztatja el vendégeit a Ducks Eatery étteremben. Az étel külsőre teljesen úgy néz ki, mint a marhasteak vagy füstölt sonka, íze azonban semmihez sem fogható.

Lesz új szabályozás a SZÉP-kártya ügyében

2016. február 25. 07:52
Az európai bírósági döntés tiszteletben tartásával ésszerű időn belül olyan új szabályozást dolgoznak ki a SZÉP-kártya ügyében, amely megfelel a magyar érdekeknek - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.