200 ezer forintra nő a minimálbér januártól

2021. november 04. 14:29
Nettó 133 ezer forintot jelent
200 ezer forintra nő a minimálbér januártól

A garantált bérminimum 260 ezer forint lesz.

Megszületett a megállapodás a minimálbérről – közölte a kormány a Facebookon.

Azt írták, hogy 2022 januárjától 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér, a garantált bérminimum összege pedig 260 ezer forintra emelkedik.

A 200 ezer forintos minimálbér nettó 133 ezer forintot jelent.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a szociális partnerek a napokban véglegesítik a megállapodás-tervezetet. A jövő évi bérmegállapodást november közepéig aláírhatják.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) korábban azt javasolta, hogy két százalékkal csökkentsék a kisvállalkozói adót (kiva).

A kormány a VOSZ-szal való egyeztetés után közölte, hogy 1 százalékkal csökkentik a kivát, így lehetővé válik, hogy a 200 ezres minimálbér, illetve a 260 ezer forintos garantált bérminimum bevezetése.

Palkovics László innovációs miniszter bejelentette, a kormány a kiva csökkentésén kívül fenntartja ajánlatát a 4 százalékos járulékcsökkentésről, illetve az asztalon van a helyi iparűzési adó (hipa) jelenleg érvényben lévő megvágásának fenntartása.

Forrás: HVG / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem lesz minimálbér-emelés?

2020. november 12. 09:24
A munkáltatók szerint nehéz minimálbér-emelésben gondolkodni a gazdasági helyzet miatt, a munkavállalók viszont amellett érvelnek, hogy az átlagkereset növekedésével, de legalább az infláció mértékével megegyező mértékű növelésre van szükség.

Virágzó vidékünk

2020. június 04. 08:01
Idén is lesz szedd magad levendula akció Tihanyban