A fertőtlenítőszerek és a fertőtlenítés jelentősége az élelmiszerbiztonság fenntartásában

2016. június 23. 08:23
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés – kiemelt jelentőségű területek az élelmiszerlánc-biztonságban, hiszen a megfelelő higiénia kialakítása, fenntartása az élelmiszerek biztonságát és minőségét befolyásolja. A nem megfelelő hatékonyságú, vagy rosszul használt fertőtlenítőszerek súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek.
 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal (OTH) együtt az Élelmiszer Higiénikusok Társasága kezdeményezésére megszervezte a „Kinek árt, kinek használ? Aktuálisan a fertőtlenítőszerekről” című konferenciát, amelyen a fertőtlenítés kapcsán felmerülő problémák kezeléséről, a hatékony hibafeltárásról és beavatkozásról, valamint megoldási lehetőségekről is egyeztettek a résztvevők.

A gyakorlati és elméleti szakemberek előadásain szó volt az élelmiszervállalkozásoktól származó fertőtlenítőszer-minták hatékonyságának laboratóriumi vizsgálati eredményeiről, az ellenőrzések gyakorlati tapasztalatairól, a fertőtlenítőszerek engedélyezéséről. Kiemelték a felelősségteljes és tudatos, szükséges mértékű felhasználás jelentőségét is. A programot egy kerekasztal-beszélgetés zárta, amely a jövőben segítséget jelenthet a problémák felismerésében, a megelőzésében és a hatékony együttműködésben.

A takarítás, a tisztítás és az ezeket kiegészítő fertőtlenítés az élelmiszerlánc szereplőinél élelmiszerbiztonsági szempontból az egyik legfontosabb művelet. A helyiségek higiénés állapota, a dolgozók személyi higiénéje jelentősen befolyásolja az élelmiszerek biztonságát és minőségét. A fertőtlenítés és a felhasznált fertőtlenítőszerek hatékonyságának ellenőrzését mindkét hatóság végzi. Az élelmiszerlánc szereplőinél a NÉBIH hatékonysági vizsgálattal kiegészített laboratóriumi ellenőrzései az elmúlt 5 évben 288 esetben azt bizonyították be, hogy a vizsgált fertőtlenítőszer nem fejti ki az elvárt és csomagolásán jelölt hatást.

A fertőtlenítőszerek, biocidok gyártása és forgalmazása az Európai Unióban, így Magyarországon is hatósági engedélyhez kötött. A biocid termékek gyártási, forgalmazási engedélyét – besorolástól függően – az OTH, illetve a NÉBIH adja ki.

Az esemény fővédnökségét Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár (Földművelésügyi Minisztérium) és Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) látta el.

Forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt számíthat az év elején munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekre

2018. január 25. 09:38
A Nemzetgazdasági Minisztérium keretei közé integrált munkaügyi, illetve munkavédelmi ellenőrzés minden év végén közzéteszi a következő évre vonatkozó ellenőrzési tervét. Cikkünkben a 2018. év első negyedévének legfontosabb ilyen ellenőrzési területeit mutatjuk be.

Új szolgáltatás az egyszerűsített foglalkoztatást bejelentő alkalmazásban

2018. október 30. 07:25
A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint új szolgáltatás érhető el az egyszerűsített foglalkoztatásbejelentő alkalmazáson keresztül – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).