A fertőtlenítőszerek és a fertőtlenítés jelentősége az élelmiszerbiztonság fenntartásában

2016. június 23. 08:23
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés – kiemelt jelentőségű területek az élelmiszerlánc-biztonságban, hiszen a megfelelő higiénia kialakítása, fenntartása az élelmiszerek biztonságát és minőségét befolyásolja. A nem megfelelő hatékonyságú, vagy rosszul használt fertőtlenítőszerek súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek.
 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal (OTH) együtt az Élelmiszer Higiénikusok Társasága kezdeményezésére megszervezte a „Kinek árt, kinek használ? Aktuálisan a fertőtlenítőszerekről” című konferenciát, amelyen a fertőtlenítés kapcsán felmerülő problémák kezeléséről, a hatékony hibafeltárásról és beavatkozásról, valamint megoldási lehetőségekről is egyeztettek a résztvevők.

A gyakorlati és elméleti szakemberek előadásain szó volt az élelmiszervállalkozásoktól származó fertőtlenítőszer-minták hatékonyságának laboratóriumi vizsgálati eredményeiről, az ellenőrzések gyakorlati tapasztalatairól, a fertőtlenítőszerek engedélyezéséről. Kiemelték a felelősségteljes és tudatos, szükséges mértékű felhasználás jelentőségét is. A programot egy kerekasztal-beszélgetés zárta, amely a jövőben segítséget jelenthet a problémák felismerésében, a megelőzésében és a hatékony együttműködésben.

A takarítás, a tisztítás és az ezeket kiegészítő fertőtlenítés az élelmiszerlánc szereplőinél élelmiszerbiztonsági szempontból az egyik legfontosabb művelet. A helyiségek higiénés állapota, a dolgozók személyi higiénéje jelentősen befolyásolja az élelmiszerek biztonságát és minőségét. A fertőtlenítés és a felhasznált fertőtlenítőszerek hatékonyságának ellenőrzését mindkét hatóság végzi. Az élelmiszerlánc szereplőinél a NÉBIH hatékonysági vizsgálattal kiegészített laboratóriumi ellenőrzései az elmúlt 5 évben 288 esetben azt bizonyították be, hogy a vizsgált fertőtlenítőszer nem fejti ki az elvárt és csomagolásán jelölt hatást.

A fertőtlenítőszerek, biocidok gyártása és forgalmazása az Európai Unióban, így Magyarországon is hatósági engedélyhez kötött. A biocid termékek gyártási, forgalmazási engedélyét – besorolástól függően – az OTH, illetve a NÉBIH adja ki.

Az esemény fővédnökségét Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár (Földművelésügyi Minisztérium) és Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) látta el.

Forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Több mint 2 tonna terméket semmisített meg a NÉBIH a budapesti nagybanin

2016. július 13. 08:02
A budapesti nagybani zöldség-gyümölcs piacon tartott ellenőrzést 2016. június 29-én éjjel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A szakemberek 6 zöldség-gyümölcs importőrt, illetve forgalmazó céget ellenőriztek. Az akció során összesen több mint 2 100 kg – romlott, illetve ismeretlen eredetű – terméket kellett megsemmisíteni.

Kollektív szerződésbe rögzíthetjük a cafeteria és adómentes juttatások változását?

2018. február 05. 08:44
Munkáltatóként a béren kívüli juttatások (Szép kártya, készpénz cafetéria), az egyes meghatározott juttatások (nyugdíjpénztár, egészségpénztár, iskolakezdési támogatás) és az adómentes juttatásokra (lakáshitel támogatás, diákhitel törlesztés) együttesen 450.000 Ft-os keretet határoznánk meg dolgozóink kérésére. Amennyiben a munkavállalók az egyes meghatározott juttatások (pénztárak, iskolakezdési támogatás) közül választanának, a keret az adókülönbözet mértékével (6,49 %) csökkenne. A változást a Kollektív szerződésben rögzítenénk, ez jogilag megoldható?