A HÁBORÚ MEZŐGAZDASÁGI VONATKOZÁSAIRÓL, A KAP STRATÉGIAI TERVEKRŐL ÉS A MAGYAR ASZÁLYHELYZETRŐL IS TÁRGYALTAK AZ UNIÓS AGRÁRMINISZTEREK BRÜSSZELBEN

2022. július 19. 08:15
Európát a háború és a brüsszeli szankciók miatt válság sújtja, amely az élelmiszerellátásra és árakra is kihat. A magyar agrárminiszter Brüsszelben is szót emelt amellett, hogy békére és azonnali tűzszünetre van szükség, hogy az ukrán gazdák el tudják végezni a mezőgazdasági munkálatokat.
A HÁBORÚ MEZŐGAZDASÁGI VONATKOZÁSAIRÓL, A KAP STRATÉGIAI TERVEKRŐL ÉS A MAGYAR ASZÁLYHELYZETRŐL IS TÁRGYALTAK AZ UNIÓS AGRÁRMINISZTEREK BRÜSSZELBEN

Nagy István elmondta, hogy  a magyar KAP Stratégiai Terv a következő hetekben kerülhet lezárásra. A magyar kezdeményezésre napirendre került rendkívüli aszályhelyzet miatt pedig a gazdákat mentesíteni kell a kaszálási kötelezettségek alól   hangsúlyozta a tárcavezető a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén Brüsszelben.

Az agárpiacok helyzetével kapcsolatban a miniszter kiemelte, hogy olyan brüsszeli politikára van szükség, amely csökkenti a helyzet kiszámíthatatlanságát. Kiemelten fontos az ukrajnai régiók mezőgazdasági tevékenységének stabilizálása, hiszen a világnak szüksége van az ott megtermelt terményekre mind a humán élelmezésben, mind pedig az állati takarmányozásban. Ehhez azonnali tűzszünetre van szükség, hogy az ukrán gazdák el tudják végezni a mezőgazdasági munkálatokat, valamint működő megoldásokat kell találni a fekete-tengeri kikötők blokádjának feloldására. A terménytárolók tele vannak, így nincs hely az idei termés számára, a háború miatt a gazdák pedig az idei vetést sem tudják elvégezni a földeken, ezért háromévnyi gabonatermés is veszélybe kerülhet – tette hozzá.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy hazánk kérésére szerepelt a Tanács napirendjén a Magyarországot sújtó rendkívüli aszályhelyzet. Egyértelmű, hogy a kialakult körülmények között a gazdáknak segítségre van szükségük, ezért Nagy István több javaslatot is megfogalmazott az Európai Bizottság számára. Ennek eredményeként a gazdák várhatóan idén is számíthatnak az emelt összegű előlegfizetésre. Az agrárminiszter emellett arra kérte a Bizottságot, hogy a II. pilléres agrár-környezetgazdálkodási támogatások esetében biztosítson mentességet a szankciók alól a 2022-es évre. Nem büntethetők azok a gazdák, akik a kaszálási, szárzúzási és silózási műveleteket azért voltak kénytelenek hamarabb elvégezni, hogy csökkentsék a rendkívüli aszály hatásait és takarmányt mentsenek az állatok számára. Ezzel az időjárási helyzettel nem számolhattak, amikor önkéntesen csatlakoztak ezekhez a programokhoz, hangsúlyozta a miniszter.

A 2023-tól induló új Közös Agrárpolitikához kapcsolódó Stratégiai tervek kapcsán Nagy István azok mielőbbi elfogadására szólított fel. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a gazdáknak legkésőbb nyár végén meg kell hozniuk a vetésszerkezetre vonatkozó döntéseiket, amihez ismerniük kell az új szabályokat és feltételeket, hogy meg tudjanak felelni az új KAP követelményeinek. A magyar tervvel kapcsolatban elmondta, hogy folyamatban vannak a tárgyalások a Bizottsággal, amelyek lezárása a következő hetekben várható. Az őszi munkákat leginkább befolyásoló vetésváltás szabályaiban már sikerült előzetesen megállapodni Brüsszellel. Eszerint a gazdálkodóknak főszabályként a vetésváltást minden évben az összes szántóföldi táblájukon el kell végezniük. Ugyanakkor élhetnek azzal a rugalmassággal, miszerint egy naptári évben elegendő az adott gazdaság szántóföldi területének legalább 1/3-ad részén az előző évhez képest más növénykultúrát termeszteni. A minden egyes táblát magában foglaló vetésváltás így legfeljebb 3 év alatt kell, hogy megtörténjen. Fontos eredménye a tárgyalásoknak, hogy a vetőmag hibridkukorica 4 egymást követő évben termeszthető ugyanazon a területen. A gyakorlati alkalmazás szempontjából üdvözlendő, hogy a vetésváltásba a másodvetés is beilleszthető. Fontos segítség a legkisebb gazdaságoknak, hogy a 10 hektárnál kisebb szántóterületet művelő gazdálkodóknak egyáltalán nem kell alkalmazniuk a vetésváltási szabályokat – emelte ki az agrárminiszter.

https://kormany.hu/hirek/a-haboru-mezogazdasagi-vonatkozasairol-a-kap-strategiai-tervekrol-es-a-magyar-aszalyhelyzetrol-is-targyaltak-az-unios-agrarminiszterek-brusszelben

Kapcsolódó cikkek

Magyar részvétel a párizsi nemzetközi mezőgazdasági szakvásáron

2020. február 24. 08:16
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese február 22-én Párizsban részt vett a nemzetközi mezőgazdasági szakkiállítás (SIA) megnyitóünnepségén, majd a francia állattenyésztési ágazat kiállítási standjainak megtekintésére szervezett hivatalos vásárbejáráson. Előzőleg kétoldalú egyeztetést folytatott az állattenyésztési ágazat előtt álló kihívásokról, a mezőgazdasági generációváltás és az öntözéses gazdálkodás jelentőségéről.

2,4 milliárd forint támogatásról született döntés a Zártkerti Programban

2019. november 27. 08:02
Az idei évben is nagy volt az érdeklődés a zártkerti területek infrastruktúrafejlesztésére kiírt pályázat iránt, a rendelkezésre álló forrás több mint kétszeresére érkezett igény az önkormányzatok részéről. Annak érdekében, hogy minél több önkormányzati fejlesztést lehessen támogatni, az Agrárminisztérium úgy döntött, hogy a pályázatok támogatására szánt ez évi keretet – a jövő évi kerettel összevonva – 2,4 milliárd forintra emeli, így az idei évben összesen 232 pályázat támogatására nyílt lehetőség.