A hazai élelmiszeripar számíthat a kormány támogatására

2021. július 09. 09:04
A magyar élelmiszergazdaság termelékenységének növelése kulcskérdés, amelyhez kiemelkedően fontos a digitalizáció és az új technológiák alkalmazásának támogatása – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Bábolna Élelmiszeripari Kft. törökszentmiklósi húsüzemében tett látogatásán.
A hazai élelmiszeripar számíthat a kormány támogatására

Erdős Norbert rámutatott, a cél az, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyobb tudásbázisra, csúcstechnológiára építve a lehető legkisebb mértékű környezeti terhelés mellett egészséges táplálkozásba illeszthető, piacképes árut állítson elő. Az Agrárminisztérium folyamatosan együttműködik a pályázatok tervezése során az élelmiszeripari érdekképviseletekkel és a szakmai szervezetekkel, felhasználva a korábbi támogatási időszakok tapasztalatait – tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a 2021 és 2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak az élelmiszeripari, köztük a húsipari hazai vállalkozások, hiszen a 4265 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak az ágazat szereplői. Az idei élelmiszerblokkból július 7-étől az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztésére 50 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére. A felhívás élelmiszeripari és borászati tevékenységhez kapcsolódóan eszközök, gépek, technológiai berendezések beszerzésére és megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására kínál támogatást.  A kiírás lehetőséget biztosít élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódóan áruszállításra használható szállítójárművek beszerzésére is.
A pályázati kiírás keretében a vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 100 millió forint lehet. A támogatási intenzitás főszabály szerint 50%-os, de ez egyes tevékenységekhez, régiókhoz és vállalkozásmérethez kapcsolódóan eltérhet.
A pályázati felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon megismerhetők.

Fotó: Fekete István

 

Göblyös Zsolt, a Bábolna Élelmiszeripari Kft. operatív igazgatója kiemelte, hogy már eddig is éltek a fejlesztési támogatások lehetőségeivel, bővítették az üzemet, új épületet húztak fel, valamint új gyártó gépsort és technológiát állítottak szolgálatba. Jelenleg két fejlesztés elindítása van folyamatban: az egyik az alapanyag előkészítő, kezelő területek bővítése, míg a másik az élelmiszeripari beszállító-fejlesztési programon belül a fagyasztási kapacitás hatékonyságának növelése és a szennyvízkezelés korszerűsítése.

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A sütőipari termékek jövedelemhelyzete is javul

2020. március 13. 08:20
A Magyar Pékszövetség megbízásából – és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával – a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (NAIK AKI) 2019-ben is elvégezte az alapvető sütőipari termékekre (fehér- és félbarna kenyér, vizes zsemle, tejes kifli) vonatkozó költség- és jövedelemelemzést.

Agrárminisztérium: dinamikusan fejlődik a magyar élelmiszeripar

2019. december 06. 08:16
Az erősödő magyar gazdaság és az emberek növekvő reáljövedelme a hazai élelmiszeripar lehetőségeit is bővítik, ugyanis idén csak az első félévben több, mint 5 százalékkal nőtt az értékesítésük. A mezőgazdasági termelők számára ez rendkívül nagy jelentőséggel bír, mivel az erős élelmiszeripar stabil és kiszámítható piacot jelent számukra is – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Magyar Édességgyártók Szövetsége rendezvényén.