A hazai mezőgazdaság jövőbeli teljesítménye nagymértékben függ az innovációtól

2016. június 22. 08:56
A hazai mezőgazdasági ágazat jövőbeli teljesítményét alapvetően az fogja meghatározni, hogy az innováció terén mennyire leszünk sikeresek –mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Rektori Konferencia Agrártudományi Bizottságának ülésén, Debrecenben.
 

Nagy István arról is szólt, hogy a hazai agrárkutatás és - felsőoktatás jövője szempontjából sorsdöntő kérdés az emberi erőforrások biztosítása. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb mértékű elöregedés jellemzi a hazai agrárkutatást, ami magas kockázatot hordoz magában. Ha nem történnek gyors és hatékony változások, akkor utánpótlás hiányában 5-10 éven belül tudományos műhelyek üresednek ki és szűnnek meg- jelentette ki.

Az államtitkár leszögezte, a kutatói létszám növeléséhez nélkülözhetetlen a fiatal kutatók intenzívebb bevonása, a kutatók magyarországi kutatóhelyekre irányuló mobilitásának fokozása, valamint a doktori képzés minőségének javítása és kibocsátásának növelése.

Az elkövetkező évek kulcskérdése, hogy mennyire sikerül a hazai mezőgazdasági termelés és a feldolgozóipar közötti kapcsolatrendszert újjáépíteni, megerősíteni- hangsúlyozta Nagy István.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Kényszerből szűnnek meg gazdaságok

2018. július 09. 08:10
A hibás gazdaságpolitika és a Közös Agrárpolitika rossz döntései következményeként három percenként eltűnik egy kisparaszti gazdaság Európában.

„Elfogadhatatlan az uniós agrártámogatások csökkentése”

2018. szeptember 24. 09:37
NAK: Az elmúlt években kialakult uniós agrárpolitikának nehéz megfelelni, egyre több előírás vonatkozik a termelésre, így több a papírmunka is