Kényszerből szűnnek meg gazdaságok

2018. július 09. 08:10
A hibás gazdaságpolitika és a Közös Agrárpolitika rossz döntései következményeként három percenként eltűnik egy kisparaszti gazdaság Európában.

Az Európai Parlament baloldali frakciója a közeli jövőben egy Brüsszelben rendezendő tüntetéssel kívánja felhívni az európai közvélemény figyelmét arra, hogy az EU-ban egyre több családi kisgazdaság kénytelen felhagyni a termeléssel – írja a topagrar.com.

A zöldek és a baloldal felmérései szerint a legutóbbi tíz évben három percenként történt egy ilyen kényszerű pályaelhagyás. A baloldali frakció szerint ehhez nagymértékben hozzájárul az a tény, hogy jelenleg az agrártámogatásként kifizetett évi 55 milliárd euró 80 százalékát a jogosultak 20 százaléka kapja, vagyis a hibás gazdaságpolitika és a Közös Agrárpolitika (KAP) nem megfelelően átgondolt döntései is felelősek a szóban forgó kedvezőtlen folyamat felerősödéséért.

fotó: pixabay.com

Az EP képviselők a támogatások nem megfelelő elosztását is kritizálták

Ezért a baloldal a tervezett tüntetésen elsősorban az alábbi követeléseket kívánja előtérbe állítani:
– Fenntartható termelői és fogyasztói magatartás;
– Méltányos jövedelem a kis és közepes gazdaságok számár és társadalombiztosítás a mezőgazdasági dolgozóknak;
– A Közös Agrárpolitikának a klímaváltozáshoz és az egészségvédelemhez való igazítása;
– A gazdagok további gazdagítása helyett a támogatások igazságosabb elosztása.

agrotrend.hu / agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyenge volt a fék, kártérítésre kötelezett az elhunyt munkavállaló munkáltatója

2018. szeptember 06. 08:46
Elégtelen volt a tehergépkocsi karbantartása, baj volt a fékkel, a hozzátartozók kártérítést követeltek az elhunyt járművezető volt munkáltatójától. A bírósági ügy a Kúriánál kötött ki.

 

Nem volt kegyes az időjárás – idén sem az agrárium segíti a gazdaságot

2016. július 26. 08:47
Túlzottan optimista a Magyar Nemzeti Bank prognózisa, amikor még mindig 2,8 százalékos GDP-növekedéssel számol – vallja egyre több gazdaságkutató. Az is világosan látszik már, hogy az agrárium idén sem képes javítani a magyar gazdaság teljesítményén.