A hiányszakmákat népszerűsítené a kamara

2016. szeptember 28. 07:59
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárgazdasági Kutató Intézettel együttműködve komplex munkaerő-piaci kutatást indít, amelynek célja a diákok piacorientált, az agrár- és élelmiszeripari szereplők igényeinek megfelelő szakképzésének segítése.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI) közösen, az agrárszakképzésért felelős Földművelésügyi Minisztérium valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával felmérést végez, amelynek célja, hogy annak eredményeire alapozva közép és hosszú távon is ismert legyen az agrár- és élelmiszeripari munkaerő-piac keresleti és kínálati oldala. Az eredmények az Országos Képzési Jegyzékben szereplő agrár- és élelmiszeripari szakképesítések felülvizsgálatában és a szakmai szervezetek képzésekkel kapcsolatos javaslatainak alátámasztásában is segítséget nyújtanak majd. A felmérés révén megismerhetőek és pontosíthatóak lesznek a mezőgazdasággal és élelmiszeripari tevékenységgel foglalkozók munkaerő-igényének tendenciái, valamint a munkavállalókkal szemben támasztott pontos jelenlegi és várható jövőbeni elvárások. 

A felmérés részét képező kérdőívek kitöltésével a gazdálkodók, élelmiszeripari szereplők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a leendő munkavállalók képzése minél inkább a piaci szükségletek, a vállalkozások munkaerő-igényeinek figyelembevételével valósuljon meg.

Az ősszel induló kutatás során mintegy ezer agrárgazdasági kamarai tagot keresnek fel személyesen a kérdezőbiztosok: a NAK megyei referensei, falugazdászai illetve szakmai partner szervezetének képviselői.

A kamara a hiányszakmák népszerűsítésével kapcsolatban is jelentős munkát folytat a pályaválasztók körében. Tolna megyében például sikerrel zárult a NAK szerepvállalással tavaly folytatott pék szakma népszerűsítési program, így önálló pék osztály indulhatott a megyében. A tavalyi sikeres pék kampányt követően a megye egyik legnagyobb élelmiszeripari cége megkereste a kamarát, hogy népszerűsítse a tejipari szakmunkás képzést. Ezért a NAK idén is folytatja Tolnában a kampányt, immáron a pék mellett a tejipari hiányszakmák népszerűsítésével. 

A NAK mindemellett a szakképzés terén 2015 óta segíti az agrár középfokú duális képzésben résztvevő, NAK-tagsággal rendelkező gyakorlati képzőhelyeket azzal, hogy a képzést vállaló gazdálkodók igényeire alakított, teljes körű felelősségbiztosítási konstrukciót dolgozott ki, és ezen felül átvállalja a csoportos tanulói felelősségbiztosítás évi 24 ezer forintos díját. Idén szeptembertől ez a szolgáltatás a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő iskolai tangazdaságok, valamint a felsőfokú duális képzésben részt vevő gyakorlati képzőhelyek számára is elérhető.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A vízhiányt nem szabad a GMO terjesztésével orvosolni

2017. január 23. 07:45
A vízhiány problémáját nem szabad a genetikailag módosított szervezetek (GMO) terjesztésével orvosolni a mezőgazdaságban - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA), amelynek fő témája a fenntartható vízgazdálkodás volt.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar agrártárca és Laosz Földművelésügyi és Erdészeti Minisztériuma

2017. február 13. 08:16
Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a mezőgazdaság, az állattenyésztés, az élelmiszerelőállítás, valamint a mezőgazdasági kutatás és fejlesztés terén Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Phouang Parisak Pravongviengkham laoszi mezőgazdasági és erdészeti miniszterhelyettes.