A kistermelők lehetnek a haszonélvezői a növekvő élelmiszerigénynek

2017. október 10. 11:59
Az Egyesült Nemzetek Szervezete Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kiadta ,,Az élelmezés és mezőgazdaság helyzete 2017-ben" című összegzését.

kiadvány  (  http://www.fao.org/3/a-I7658e.pdf )  felhívja a figyelmet, hogy a vidéki gazdaságnak a városi területek növekvő élelmiszerigénye jelentheti a várt megváltást az élelmiszerellátó rendszerek változatosabbá tételére és a farmon kívüli gazdasági tevékenységek kialakítására. De ennek veszélyei is vannak. Támogató szakpolitikák és beruházások szükségesek, hogy a városi kereslet ténylegesen az átalakulás és a különbségek kiegyenlítődéséhez vezető növekedés motorja lehessen, és a kisebb termelők, családi gazdálkodók piachoz jutását is biztosítsák.

A tanulmány három területen javasol beavatkozást: az első olyan politikai döntések meghozatala, amelyekkel a kistermelők teljes egészében haszonélvezőivé válnának a városi élelmiszerigény növekedésének. Intézkedések, melyek a földbirtokjogokat erősítik, biztosítják az egyenlő feltételeket a beszállítói szerződéseknél, illetve javítják a hitelhez jutást. Emellett a szükséges infrastruktúrát is biztosítani kell a városi és vidéki területek összekötéséhez. Sok fejlődő országban a vidéki utak, villamoshálózat, tárolókapacitások és a hűtve szállítás lehetősége nem adott, vagy csak hiányosan, ami a legfőbb kerékkötője annak, hogy a gazdálkodó családok zöldségeiket, gyümölcseiket, hús- és tejtermékeiket a városokban értékesítsék.

Továbbá azt is tanácsolja a FAO, hogy ne csak a nagyvárosokat kössék össze a falvakkal, hanem a körülöttük kialakult agglomerációs kisvárosokat is vonják be ebbe a hálózatba. A kisebb városi központok olyan élelmiszer-értékesítési lehetőséget jelentenek, amire idáig nem irányult figyelem.

www.nak.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Gazdafilm a dinnyetermelőről, a libatenyésztőről és a borászról

2017. november 15. 10:25
Három magyar gazdánál töltött egy hetet idén nyáron Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor. A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című projekt keretében készült három új filmet elsőként a gazdák településein mutatják be.

A tudatos szabadságtervezés mindenkinek megtérül

2018. július 09. 07:57
Itt a szabadságok és szabadságolások szezonja. Miért érdemes az éves szabadságot az év elején megtervezni? Milyen szabályok vonatkoznak a munkáltatóra és a munkavállalóra?