A klímaváltozás bizonytalanná teszi az élelmiszertermelés és -elosztás feltételeit

2018. november 07. 09:54
Magyarország a 30. helyen áll a 113 országot magában foglaló Globális Élelmiszerbiztonsági Index rangsorában.

A Corteva AgriscienceTM, a DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága és a The Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a 2018-as Globális Élelmiszerbiztonsági Index (GFSI) megállapításait. A Corteva Agriscience támogatásával készült jelentés egységes szempontrendszert biztosít az élelmiszerek elérhetőségével, minőségével kapcsolatos problémák kiváltó okainak megértéséhez - olvasható a Corteva Agriscienceközleményében.


fotó: 123rf

A GFSI a rangsort az élelmiszerrendszerek dinamikájának, valamint a globális környezeti változások hatásának vizsgálata alapján állapítja meg. A GFSI az első index, amely

  • az élelmiszerbiztonságot,
  • a megfizethetőség,
  • az elérhetőség és a minőség

szempontjából vizsgálja 113 országban, amelyek közül számos országban a Corteva Agriscience is jelen van.

Szingapúr most először került az első helyre a GFSI rangsorában

Egyrészt azért, mert az egy főre eső GDP közel 30%-kal nőtt 2012 óta, másrészt az élelmiszerekre fordított háztartási kiadások aránya 6,9%. A GDP növekedése mellett az indexben szereplő országok közül Szingapúrban a legalacsonyabb a mezőgazdasági termékek importvám tarifája.

A jelentés megállapítja, hogy

a múlt évben az alacsony-közepes és az alacsony jövedelmű országok esetében tapasztalható a legjelentősebb javulás

amely elmozdulást jelez az élelmiszerellátás szempontjából nagyobb biztonságot támogató intézkedések irányába. A mezőgazdasági infrastruktúra javítását és az egyre növekvő népesség ellátása érdekében megnövelt kapacitást is értékelték a pontozásnál.

Környezeti hatások

2017-ben a GFSI egy új, környezettel kapcsolatos kategóriát vezetett be, felismerve az erőforrások megőrzésének szükségességét, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és a fenntartható mezőgazdasági módszerek alkalmazását.

Az új, „Természetes erőforrás és megújuló-képesség” kategóriában a jövőbeli környezeti hatások mérésére a GFSI felmérésben szereplő országokban a következő tényezőket használják:

  • a hőmérséklet-változás,
  • az erdőirtás és a vízkészletek kimerítése.

A „Természetes erőforrás és megújuló-képesség” kategória 2018-as bevezetésével a magasabb jövedelmű országok átlagpontja jobban zuhant, mint bármely más jövedelemszintű csoporté.

Mindemellett ezek a kockázatok olyan fenyegetést jelentenek, amelyre minden országnak fel kell készülnie

- A „Természetes erőforrás és megújuló-képesség” kategória hozzáadása, az élelmiszerbiztonság mérésére egy újabb eszközt biztosít a globális vezetők részére, de segítségével azt is jobban átgondolhatják, hogy a tevékenységünk hosszú távon milyen hatással van az éghajlatváltozásra - mondta Jerry Flint, a Corteva Agriscience Globális Kezdeményezések & Fenntarthatóság vezetője.

A GFSI arra a következtetésre jutott, hogy a globális klímaváltozás új és példa nélküli kihívásokat teremtve már most bizonytalanná teszi az élelmiszertermelés és -elosztás feltételeit. Ez a még fel nem térképezett terület nehezíti az előrejelzést, jelezve az élelmiszer-rendszerek alkalmazkodóképességének kiemelt fontosságát.

Változások az értékelésben

Az élelmiszerek elérhetőségének és megfizethetőségének 2018-as javulása ellenére az általános élelmiszer-minőség és -biztonsági pontszám csökkent. Részben a csökkent változatosságú étrend és a fehérjék alacsonyabb minősége miatt.

  • A nemzeti táplálkozási iránymutatások,
  • a táplálkozási stratégiák és kiskereskedelmi élelmiszer forgalmazás esetében javulás látható.

Az eredmények azonban azt mutatják, hogy az országoknak további erőfeszítéseket kell tenniük a globális élelmiszerellátási lánc folyamataiban az élelmiszerek biztonságának és egészségességének biztosítása érdekében, különös tekintettel a szennyeződési kockázatra.

Az Egyesült Államok GFSI minősítése 2 egymást követő évben is csökkent. A 2012-es és a 2016-os év legjobb helyezését követően az Egyesült Államok most a 3. helyen osztozik az Egyesült Királysággal. A rangsorban tapasztalt csökkenés a javulás lassúbb ütemét (2018-ban 85,0) tükrözi a többi országgal összehasonlítva, nem pedig a teljes pontszám csökkenését (2017-ben 84,6).

Az ország politikai stabilitási mutatója 2016 óta csökkent, elfedve a 2016 és 2018 közötti élelmezésbiztonsági előrelépést. A kereskedelmi akadályok általi fenyegetettség növelheti az élelmiszerárakat, ami tovább befolyásolhatja a pontszámot.

Magyarország a 72,8 ponttal a 30. helyen áll a 113 országot magában foglaló GFSI rangsorban

Az élelmiszerek

  • megfizethetőségét illetően a 31.,
  • az elérhetőségére vonatkozóan a 29.,
  • míg a minőséget és élelmiszerbiztonságot illetően a 33. helyet

foglalja el a globális rangsorban. Az elért helyezéssel megelőzi többek között Szlovákiát (35), Romániát (38) és Oroszországot (42).

Magyarország a maximális 100 pontot érte el a következő területeken:

  • az élelmiszerbiztonságot garantáló programok létrehozása,
  • a gazdálkodók számára könnyen elérhető finanszírozási lehetőségek,
  • a táplálkozásra vonatkozó magas követelmények.

A mezőgazdasági termelés egyenetlensége miatt viszont a többi ország átlagpontszámához képest Magyarország lényegesen alacsonyabb pontszámot kapott (65,1) – az előző évhez képest itt 3,6 pontos csökkenés is megfigyelhető -, amely a 107. helyet jelenti a 113 ország rangsorában.

Érdekes adat, hogy a magyar háztartások a háztartási költségek 18,2%-át fordítják élelmiszerre, míg a vizsgált országok átlaga 29.5% volt. Az összes országot a 2012 és 2018 között eltelt időszakban vizsgálva, Magyarország fokozatosan veszített az elérhető maximális 100 pontból: 2012-ben 84, míg 2018-ban már csak 77 pontot ért el.

A GFSI értékelése alapján Magyarország az európai országokat tekintve az 5. helyen áll a természeti erőforrások meglétét illetően, ezen belül a kitettségre vonatkozóan a 6., az ivóvízkészleteket és a termőföldeket illetően a 13., illetve a 10. helyet foglalja el. Ennek ellenére kevésbé pozitív azonban a kép, ha az ország alkalmazkodóképességének értékelését nézzük, itt Magyarország a 21. helyen áll a 26 európai ország között.

További részletek ezen linken olvashatók.

https://foodsecurityindex.eiu.com/Country/Details#Hungary%C2%A0

A GFSI részletes adatai pedig itt találhatók. https://foodsecurityindex.eiu.com/

agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Allergiásoknak okozhatnak gondot a dennree leveskockák és szárított zöldségkeverékek

2019. január 15. 07:38
Zellert találtak a „zellert nem tartalmazó” felirattal ellátott dennree leveskocka és szárított zöldségkeverék termékekben. A Nébih – német riasztás alapján – a RASFF-on keresztül értesült a problémáról.

Drasztikusan emelkedhetnek az árak a balatoni büfékben

2022. április 12. 08:27
Az 1500 forintos menüt el kell felejteni